Koffie is de meest gedronken drank ter wereld. Zoveel koffie zorgt natuurlijk ook voor veel afval: het zogenaamde koffiedik, koffiedrab of koffieprut. De meeste mensen gooien deze koffieresten direct weg. Onterecht, want koffiedik is een bijzonder nuttig afvalproduct dat je voor van alles en nog wat kunt gebruiken. Niet alleen is het zeer geschikt om je haar en huid te verzorgen en cellulitis mee te verminderen, koffiedik is ook zeer nuttig voor je planten, schoenen, meubelen, ijskast en moestuin. 

Plantenvoeding
Je kunt koffiedrab allereerst gebruiken als plantenvoeding, het is namelijk een geschikte natuurlijke meststof. Vooral plantensoorten die goed gedijen in een zure ondergrond, zoals rozen, hortensia’s en paddenstoelen, zijn er dol op. Koffieprut, dat veel stikstof bevat, is perfect als voeding voor dit soort planten. 

Zaaien
Koffiedik kan ook worden gebruikt voor het zaaien van alle kleine zaden waarvan het zaaien doorgaans niet zo eenvoudig is, zoals zaadjes om peterselie te kweken. Wanneer je de zaadjes vermengd met koffiedik krijg je sneller een goed resultaat. Maar ook andere planten in je moestuin zijn blij met wat koffiedrab dat water kan vasthouden of juist niet. Groenten die worden verbouwd met behulp van koffiedik zijn bovendien minder gevoelig voor infecties. 

Compost
Met koffiedik kan ook prachtige compost worden gemaakt. Gooi het filter of de koffiepads gewoon op de rest van je compost met het andere plantenmateriaal en de natuur doet de rest. Ook kamerplanten kun je zo nu en dan wat koffiedik geven. Zo blijven ze langer mooi zonder dat je ze voortdurend water hoeft te geven. 

Insecten en slakken verdrijven
Koffiedrab werkt ook perfect als insectenspray. Het stoot een groot aantal mierensoorten af en werkt ook tegen wormen en vlooien. Geef je kat en hond dus af en toe een koffiebad en ze zijn voortaan vlooien- en wormvrij.
Ook kun je koffiedrab inzetten tegen een slakkenplaag in je tuin. De cafeïne werkt namelijk als zenuwgif bij slakken. Je maakt gewoon rond de sla – en andere kwetsbare plantjes – een rand met koffiedrab. Ook katten houden niet van de geur van koffie en zullen in het vervolg uit je tuin blijven.

Schoonmaken  
Je kunt koffieprut ook perfect gebruiken als poetsproduct. Koffiedik heeft namelijk een zanderige structuur en is daarom perfect om vuil en vet weg te schuren. Vooral bij het verwijderen van vette smurrie is koffiedrab ideaal. Elke pot en pan wordt met wat koffiedrab en een schuurspons in een handomdraai weer glanzend.
Ook de krassen op je meubelen kun je wegkrijgen met behulp van koffieprut. Wrijf de natte koffieprut goed op de krassen en je zult direct een verbetering zien. Wees wel voorzichtig met het reinigen van lichte voorwerpen, omdat die wel eens zouden kunnen verkleuren. 

Vieze luchtjes verdrijven
Uitgedroogd koffiedik is ook ideaal bij het verwijderen van vieze luchtjes in de koelkast of vriezer. Plaats een kom met koffiedik in de koelkast of vriezer en de volgende dag is de vieze geur al grotendeels verdwenen. Ook werkt het prima tegen onaangename geurtjes in de auto, in de kast of zelfs in je schoenen. Sprenkel wat koffie in je schoenen en de volgende dag zijn ze vrij van onaangename geurtjes. 

Verstopte leidingen
Een beetje koffiedik werkt ook preventief tegen verstopte leidingen. Af en toe een beetje koffiedrab door je gootsteen en toilet spoelen is namelijk goed voor de afwatering. Resten die zich aan de afvoerbuis hebben afgezet, worden op deze manier meegenomen. Ben je toch te royaal geweest met je koffiegrut, dan kun je altijd nog even met de ontstopper aan de slag.

Haar 
Gebruik koffiedrab ook eens als shampoo. Tijdens het douchen doe je wat koffiedik in je haar en je zult na afloop zien dat het een glanzend effect heeft. Als je bruin haar hebt, zorgt het voor een mooie donkere gloed. Volgens sommigen zou een papje van koffie en bier ook haaruitval tegengaan. Het mengsel wordt op kale plekken gesmeerd en moet 5 tot 10 minuten inwerken. Het zou de haarwortel versterken en de doorbloeding stimuleren.  

Huid
Als je dan toch in de badkamer bent, kun je de drab ook meteen gebruiken om je huid te scrubben. Er zijn verschillende natuurlijke recepten waarmee je een scrubpasta van koffie kunt maken. Een handig recept is wat koffiedik mengen met wat cacao en een paar druppels kokosolie en water. Smeer het op je gezicht en was het na 10 tot 15 minuten af. Je gezicht zal een stuk gladder zijn. Ook met koffieprut en honing of wat avocado kun je een goede gezichtscrub maken.  

Cellulitis
Cafeïne helpt ook tegen cellulitis. Nu al wordt het gebruikt in de duurdere anti-cellulitis crèmes en medicatie die cellulitis moeten tegen gaan. Waarom zoveel geld neertellen als je met behulp van koffiedik je eigen crème kunt maken? Het is één van de meest effectieve manieren om cellulitis tegen te gaan en kost je niets.  

Voor een goede anti cellulitis behandeling kun je verse, dus nog warme, koffiedik gebruiken. Gebruik een halve kop koffie of minder en meng het met olijfolie, organische kokosolie of appelciderazijn voor een maximaal resultaat. Breng het mengsel aan met draaiende bewegingen op de juiste plaatsen en pak daarna deze lichaamsdelen in met huishoudfolie dat je 10 minuten laat zitten. Deze koffiedik-wrap moet je wel herhaaldelijk en langere tijd toepassen voor het beste resultaat. 

Zo zie je maar dat niet alles wat je mooier maakt veel geld hoeft te kosten. De koffiedrab die je anders toch weggooit is helemaal gratis en bij een beetje koffiedrinker altijd voorhanden. Doe er je voordeel mee. 

Foto’[email protected]ózon&morgueFile free photos.