Al meer dan 20 jaar ondersteunt The Body Shop het onderwijs wereldwijd. Met hun Community Fair Trade programma wordt geïnvesteerd in de bouw van scholen en de aanschaf van lesmateriaal. Ook deze kerst zal €237.500 worden gedoneerd uit de verkoop van cadeaus. Op die manier kun je dus niet alleen jezelf of een naaste verwennen, maar meteen ook een steentje bijdragen.

Hoewel sommigen vreesden dat The Body Shop haar ziel had verpatst toen oprichtster Anita Roddick in 2006 haar milieubewust en sociaal geëngageerd bedrijf aan L’Oréal verkocht, is er sindsdien aan het oorspronkelijk concept niets veranderd. Zelf zag, de inmiddels overleden, Roddick het dan ook als een omgekeerde evolutie, waarbij zij als Trojaans paard het bewustzijn van een cosmeticagigant van binnenuit kon helpen vergroten.

Scholen bouwen
Naast projecten rond dierenrechten en het milieu zet The Body Shop Foundation zich nog steeds onverminderd in op het gebied van mensenrechten en biedt zij lokale ondersteuning op de plaatsen van herkomst van haar grondstoffen. Deze kerst betekent dit dat voor elk cadeau dat je koopt, je eigenlijk twee cadeaus weggeeft. Je helpt er namelijk ook kinderen mee naar school in Ghana, Noord- en Zuid-India, Nepal en Honduras.

In totaal worden er vijf scholen gebouwd binnen lokale gemeenschappen waarmee The Body Shop zaken doet. Get Paper Industries in Nepal, dat met de hand gemaakte papieren geschenktassen en –dozen maakt voor de keten, is één van die lokale bedrijven. Door de samenwerking was Get Paper Industries niet alleen in staat om 700 vrouwen in dienst te nemen, maar investeert het bedrijf ook in de gelijke toegang tot onderwijs voor jongens en meisjes.

Project tegen huiselijk geweld
Maar ook bij ons zet The Body Shop zich in voor sociaal geëngageerde projecten. Zoals dat van Betty Batoul, voormalig slachtoffer van huiselijk geweld, die zich nu zelf inzet voor andere slachtoffers. Met workshops voor volwassenen, maar ook op scholen waar ze lezingen geeft en werkt aan bewustwording en preventie van het probleem dat zowel kinderen als volwassenen treft.

Naast de gekende producten pakt The Body Shop deze feestdagen ook uit met een symbool voor hun schoolproject en meteen een ideaal geschenk: de Gingerbread School House is gemaakt uit met hand geschept papier en zit boordevol verzorgingsproducten in miniformaat. Verder zijn er ook de nieuwe Blueberry-lijn, een Vitamine E-serum dat barst van de antioxidanten, goudspray voor een feestelijke glans, de Gingerbread Man Sponge voor de kleintjes, of de Shea Scrub voor mannen.