Je zou het zo op het eerste oog niet zeggen, maar deze hippe en kleurrijke knopen waren in een vorig leven plastic schroefdoppen. Maak kennis met de DopKnoop, alweer het vierde product dat het jonge ontwerp-label Pou-Belle Design maakt van plastic afval. “Of hoe troep niet roemloos in de afvalbak hoeft te verdwijnen…” aldus Elze van den Akker die de DopKnoop ontwierp. Pimp je jurk, handtas of jas. Groene stijl.

 

Na RawCutJerry, een plafondlamp van melkjerrycans, Juicy, een lichtsculptuur van gebruikte sapflessen en het Limonadethingie, een hanglamp van voormalige limonadepoederpotten, is er nu dus de DopKnoop van Pou-Belle Design. De DopKnoop is met de hand gemaakt van herbruikbare plastic doppen van frisdranken en zuivelproducten. En hoewel het wel degelijk een knoop is, is het toch vooral een sierraad. Je kunt de DopKnoop dus ook gebruiken als broche, haarelastiek of op je handtas. Iedere knoop is uniek en een statement voor duurzaam design.

Roemloos in de afvalbak?
Aan het roer van Pou-Belle staat kunstenaar en actrice Elze van den Akker, die zichzelf destijds starend voor een supermarktschap betrapte op de gedachte dat elke verpakking ontworpen is door iemand die daar serieus over heeft nagedacht. “Toch verdwijnt een verpakking na eenmalig gebruik meestal roemloos in de afvalbak,” aldus Elze van den Akker. 

Geïnspireerd door de schoonheid van verpakkingen én bezorgd om de groeiende afvalberg besloot de kunstenares verpakkingsmateriaal als basismateriaal én inspiratiebron voor haar ontwerpen te nemen. In de zomer van 2010 richtte ze Pou-Belle Design op. Een paar maanden later al won ze met haar kersverse bedrijf de Ernst & Young duurzame ondernemer verkiezing 2010. 

Uit liefde gemaakt
Pou-Belle, dat inmiddels sinds drie jaar bestaat, staat voor de liefde voor mooie dingen met respect voor mens en natuur. Deze liefde deelt ontwerpster Elze van den Akker met de vele verzamelaars die haar van het nodige materiaal voorzien. 

Op dit moment is de vraag naar melk en sapcontainers en plastic doppen het grootst. Heb jij die afvalproducten thuis liggen en wil je Elze van den Akker helpen, stuur dan een mail naar [email protected] Als dank voor je afvalproducten krijg je … enkele DopKnopen. Een goede deal, als je het ons vraagt. Voor alle andere geïnteresseerden zijn de knopen te koop via winkels in Amsterdam en Alkmaar of online via Markita.nl.  


Praktisch
De DopKnopen van Pou-Belle Design zitten per drie stuks op een cadeaukaart genaaid en zijn dus ook ideaal om weg te geven. Pou-Belle Design DopKnopen zijn onder meer te koop bij Kuhne Design in Almaar en ook bij Sabeare, Jonkerslan en De winkel van Guus in Amsterdam. Online zijn de knopen voor 9,90 euro per 3 stuks te bestellen bij Markita.nl.

Alle informatie over Pou-Belle Design vind je op de website Pou-Belle Design.