De Nederlands-Limburgse ontwerpster Thérèse Schreinmachers-Wieske verheft de badmuts tot haute couture, zodat jij voortaan sexy en in stijl onder de sproeier kunt staan. Wij presenteren je haar badmutscollectie 2011: ‘All That Jazz!’ 2011. Denk Catherina Zeta Jones en Charleston.

In haar atelier in Venlo tovert Thérèse Schreinmachers-Wieske al enkele jaren de ene hip chic showercap na de andere uit haar vingers. Haar talent bleef dan ook niet lang onopgemerkt, want in 2009 won ze de Paris Fashion Academy Award en vorig jaar presenteerde ze haar collectie ‘C’est Moi’ tijdens het filmfestival in Cannes.

Ondeugend en speels
Thérèse Schreinmachers-Wieske gooit het met haar nieuwe collectie over een hele ander boeg. Terwijl haar collectie ‘C’est Moi’ vorig jaar lieflijk en speels was, kiest ze dit jaar resoluut voor ondeugend en speels. Thérèse Schreinmachers-Wieske: “Bij de collectie ‘All That Jazz!’ heb ik mij dan ook laten inspireren door de Charleston uit de jaren dertig en de jazz-sfeer uit die tijd.” De ontwerpster werd bij het ontwerpen vooral beïnvloed door de film ‘Chicago’ met Richard Gere en Catherina-Zeta Jones. “Die film opent met het nummer All That Jazz, de naam die ik dus heb gekozen voor mijn collectie 2011. Vooral Catherina-Zeta-Jones, die in de film de rol van Velma op zich neemt, inspireerde mij bij het ontwerpen van deze collectie. Ik heb een van de showercaps uit de collectie dan ook Velma heb genoemd.” De badmuts Velma is ook te bewonderen op de posters en uitnodigingen van de collectie All That Jazz! en is tijdens presentatieshows ook het uithangbord om duidelijke te maken wat Thérèse Schreinmachers-Wieske met de collectie vooral wilt uitdragen: de sfeer van de jaren dertig.” De collectie ‘All That Jazz!’ werd in oktober 2010 tijdens Paris Fashion Week al gepresenteerd en vorige week was het de beurt aan Amsterdam.

Het was de eerste keer dat Thérèse Schreinmachers-Wieske, die werkt en woont in het Nederlands-Limburgse Venlo, koos voor de Nederlandse hoofdstad om haar nieuwe collectie voor te stellen. Logisch, want in en rond de hoofdstad hebben inmiddels ook de nodige bekende Nederlanders en society lady’s haar bijzondere badmutsen ontdekt. “Er zijn inderdaad enkele in Nederland gekende society lady’s die mijn badmutsen gewoon dragen op de rode loper tijdens een glamour-evenement.” Maar ook de bekende Nederlanders hebben al geleerd dat de badmutsen van Douw Douw niet alleen mooi, maar functioneel zijn. “Inderdaad,’ beaamt de ontwerpster, “ze dragen mijn badmutsen inmiddels ook al als ze van de kapper komen en niet willen riskeren dat hun kostbare kapsel verpest wordt door het vochtige weer. Onder mijn showercaps is er namelijk voldoende plaats voor de meest weelderige haardos, dus ook voor elke coiffure speciaal voor een chic feest of glamour-evenement. Mijn badmutsen zijn altijd afgewerkt met zachte, brede elastieken banden die de druk verdelen zodat het volledige kapsel intact blijft. Ook hebben ze een brede flang, zeg maar rand, die niet alleen douchedruppels, maar ook regendruppels uit een opgemaakt gezicht weghouden. Je kunt dus met je make up onder de douche kruipen, maar ook opgemaakt door de regen wandelen, zelfs zonder paraplu, zoals enkele society-dames in Nederland inmiddels hebben ontdekt.”

De Collectie
Alle badmutsen van de collectie 2011 zijn opnieuw gemaakt van zijde stoffen die dus honderd procent waterafstotend zijn en door de ontwerpster zorgvuldig werden gekozen vanwege hun functionaliteit. Thérèse Schreinmachers-Wieske: “De voering is waterdicht en ook de ornamenten zijn waterafstotend, waterdicht of sneldrogend.” Om die sfeer van de jarendertig uit te dragen is de nieuwe collectie badmutsen overwegend zwart, rood en goud – denk: jazzy nachtleven – en nog een beetje wit, dat nog op subtiele wijze verwijst naar badkamer of boudoir. Natuurlijk mag ook een roze model niet ontbreken, zoals de badmuts in het logo van Douw Douw. Verder voegde de ontwerpster er nog enkele accenten aan toe die herinneren aan de typische sfeer van de Charleston-periode.