Maak kennis met de nieuwe collectie Borse Cucite Artigianalmente, ofwel Italian Coffee Handbags: een tassencollectie gemaakt van originele Italiaanse 1 kilogram koffiezakken waar koffiebonen en gemalen koffie in heeft gezeten. Italian Coffee Handbags zijn hippe, originele shoppers of ‘oversized’ handtassen die met de hand zijn gemaakt in Nederlandse sociale ateliers. Hierdoor is elk exemplaar uniek. Sinds kort maakt het bedrijf ook sleeves voor laptops.

Alessandro Di Lella zag tijdens een vakantie aan de Adriatische kust hoe zijn vrouw op een lokale avondmarkt smoorverliefd werd op een handgemaakte tas van gebruikte koffiezakken. Dat bracht hem op een idee. Om een lang verhaal kort te maken: de Nederlander van Italiaanse afkomst verkoopt de tassen nu niet alleen zelf, hij ontwerpt ze ook.

De Italian Coffee Handbags worden gemaakt in sociale ateliers in Nederland. Een ander belangrijk punt voor Alessandro Di Lella is dat hij met zijn bedrijf een bescheiden, maar belangrijke bijdrage levert aan het recycleren van materiaal dat anders op de vuilnishoop belandt. Daarom verzamelt hij de foliezakken van zowel particulieren als het bedrijfsleven in Italië in.

Overvloed

En gebruikte koffiezakken zijn er in een koffieminnend land als Italië in overvloed. Dat niet alleen: het design van de Italiaanse koffiezakken is meestal bijzonder stijlvol. Precies wat je mag verwachten in een land waar de cappuccino en espresso zijn uitgevonden en waar koffie bijna heilig is. Italian Coffee Handbags selecteert zelf ook nog eens of de koffiezakken passen bij de uitstraling van hun producten.

Bovendien worden de ontwerpen steeds aangepast aan de nieuwste modetrends. Het resultaat is een collectie van originele, hippe tassen, met daarop klinkende namen van Italiaanse koffiebranders, zoals Caffe Batani, Caffe Pregiato, Caffe Ottolina, Manuel Caffe, Caffe Tiramisu, Segafredo en Manetti Caffe. De shoppers zijn niet alleen origineel en leuk om te zien, ze zijn ook praktisch. De tassen hebben een schouderband, een afsluitbaar opbergvak aan de buitenzijde en een handig opbergvakje binnenin. Bovendien zijn ze stevig. Dat is dan te danken aan het folie van gebruikte koffiezakken.

Sleeves

Behalve de shoppers, vind je bij Italian Coffee Handbags sinds kort ook diverse sleeves voor je laptop, cadeauzakjes voor flessen drank, een toilettasje, een cadeautasje en lampen, die zijn dan weer gemaakt van koffieblikken.

Alessandro Di Lella merkt dat de Italian Coffee Handbags passen binnen de algemene trend van duurzaamheid: consumenten worden kritischer en hierdoor maken steeds meer zakelijke afnemers weloverwogen keuzes bij de aankoop van hun producten. Om die reden biedt Italian Coffee Handbags bedrijven ook de mogelijkheid om tassen in grotere hoeveelheden aan te kopen, bijvoorbeeld als relatiegeschenk. Dat kan op basis van één model van één bepaald Italiaans koffiemerk naar keuze.

Je kunt de tassen van Italian Coffee Handbags bekijken op Flickr. Hier vind je een lijst met verkoopadressen, van zowel webshops als winkels.