Voor hele hordes fans zijn Blythe-poppen een vaste waarde in hun bestaan. Moest je de typische Amerikaanse poppen met beweegbaar oogmechanisme uit de jaren zeventig niet kennen, dat kan. De pop stierf een stille dood een jaar na haar introductie omdat kinderen ze wat eng vonden. Maar sinds de jaren negentig is Blythe opnieuw in opmars en uitgegroeid tot een cultpop voor volwassenen die ze niet eng, maar juist fan-tas-tisch vinden.

Vooral in de Aziatische landen is de cultpop razend populair. Fans gaan tot het uiterste om hun Blythepoppen van nieuwe kleren en accessoires te voorzien en ze nemen ze mee op reis voor unieke vakantiefoto’s van Blythe-lief met pakweg de Eifeltoren of een gebergte op de achtergrond.

Het ontstaan

In 1972 kwam de Amerikaanse firma Kenner met een nieuwe pop voor kinderen, hopende te kunnen concurreren met poppen als Barbie en Cindy. De nieuwe pop kreeg de naam Blythe en er kwamen vier modellen op de markt van 28 centimeter, tamelijk groot in vergelijking met de andere kinderpoppen zoals Barbie.

Wat ze gemeenschappelijk hadden was een Barbie-achtig figuur, maar Blyhte-poppen hadden een relatief groot hoofd én – en dat was nieuw – een touwtje voor het oogmechanisme met vier kleuren: blauw, groen (links en rechts), oranje en roze (vooruit). Kennelijk waren veel kinderen bang voor de veranderbare ogen en het grote hoofd waardoor de pop geen succes werd en na een jaar van markt werd gehaald.

Gina Garan

Pas eind jaren 90 kreeg Blythe een herkansing dankzij fotografe Gina Garan. Gina had via eBay een Blythe aangeschaft omdat een vriendin vond dat deze op haar leek, het begin van het project ‘This is Blythe.’ Aanvankelijk herleefde Blyhte-poppen slechts als afbeeldingen in een fotoboek, maar  toen kreeg Gina van de firma Hasbro – die de Amerikaanse firma Kenner inmiddels had overgenomen – toestemming om de merknaam te gebruiken. Aanvankelijk werd de pop vooral gekocht in Japan en wat andere Aziatische landen, nadat Gina haar foto’s had laten zien aan haar Japanse agent Junko Wong. Het Japanse CWC, eigenaar van speelgoedfabrikant Takara Tomy, liet per Hasbro-licensie vanaf 2001 nieuwe modellen produceren in China (Neo Blythe). De eerste Neo Blythe-poppen waren in minder dan een uur uitverkocht.

Cultpop voor volwassenen

Sindsdien is Blythe uitgegroeid tot een cultpop voor volwassen: tientallen verschillende  
modellen zijn geproduceerd, allemaal in beperkte oplage. De productie wisselde af met enkele gelimiteerde edities die slechts in kleine aantallen geproduceerd werden waardoor de waarde van deze modellen in de honderden, soms zelfs duizenden euro’s kan lopen. 

Ook werd de kleinere variant ‘geboren’ (Petite Blythe, 5 inch) en sinds dit jaar bestaat er ook een middelgrote variant (Middle Blythe, 7 inch). Deze poppen hebben niet het typsiche beweegbaar oogmechanisme. Daarnaast zijn er door fabrikant Ashton Drake replica’s van de originele Kenner-modellen op de (Amerikaanse) markt gebracht. Deze replica’s onderscheiden zich enigszins omdat alle modellen een mat oppervlak hebben in het gezicht en ander soort haar (lees: vlassiger). De meeste door Takara geproduceerde poppen hebben een glanzend oppervlak.

Een mooi overzicht van alle gemaakte Blythes tot 2008 zijn te vinden op de website Blythe World. Accessoires Het succes bleef echter niet beperkt tot het bezitten van één of meerdere Blythes, maar uitte zich ook in de introductie van allerlei accessoires: brillen, kleding, schoeisel, losse oogpupillen… Enkele couturiers, zoals de overleden Alexander McQueen, hebben zelfs Blythe kleding ontworpen. Daarnaast zijn er heel wat Blythe-bezitters die een Blythe costumiseren: voor zichzelf of voor de verkoop.

Je kunt de pupillen vervangen, de scalp met haar veranderen en ga zo maar door. Wie op Google, Flickr, eBay of Etsy zoekt, kan legio voorbeelden vinden om inspiratie en ideeën op te doen. Er zijn zelfs websites met Blythe-naaipatronen om zelf kleding te maken voor je pop. Waar je Blythe kunt kopen? Helaas is het aantal winkels dat Blythe verkoopt zeer beperkt. Ze zijn met name te vinden in Japanse en andere Aziatische landen. De startprijs van een Blythe bedraagt algauw 70 dollar en buiten Azië is de belangstelling kennelijk te gering voor een winkelier om een voorraad tentoon te stellen. Gelukkig bestaat er eBay waar heel wat Blythes – zowel nieuw als gebruikt of losse accessoires – worden verkocht.

Blythe gaat mee op reis

Wat maakt Blythe fascinerend? Het zijn veelzijdige poppen: je kunt ze naar hartelust veranderen of koesteren zoals ze geproduceerd zijn. Ze zijn fotogeniek en veel Blythe-eigenaars nemen hun ‘dochters’ mee op reis om kiekjes te maken in een nieuwe, andere omgeving.

Fans zijn ook enorm vindingrijk in het bedenken van thema’s voor fotosessies voor hun Blythe, die overigens van de eigenaars elk een eigen naam krijgen. Zo wordt Blythe-poppen omgetoverd in Lady Gaga, Barbarella, de Mona Lisa, Marilyn Monroe of pornoactrice… , doen ze naaktsessies in de tuin, laten ze hun poppen winkelen, boodschappen doen, schaatsen en bergwandelen.

Er zijn diverse forums om de fascinatie te delen met andere Blythe-eigenaars en ideeën uit te wisselen of op te doen. Flickr is hierbij één van de meest populaire platforms. Om de zoveel tijd spreken liefhebbers trouwens een Blythe-dag ergens ter wereld af om elkaar in het echt ontmoeten.  

De Portugese Andre Gonçalves leerde Blythe kennen via zijn nicht, die vandaag de dag nog steeds veel kleren maakt voor Andre’s exemplaren. “Mijn favoriet is Annalote met roze haar. De eerste Blythe-pop die ik ooit kocht was Mimi met geel haar, zij is de officiele eigenaresse van de stewardess-outfit. Ik heb er ook een met rood haar, Patty, zij is een gelimiteerde versie.”

Zijn vriend Ydon Ossen maakte in 2007 via André kennis met Blythe en de laatste jaren was de collectie fashion dolls die ze samen vergaarden juist aardig uitgebreid. “We hebben onlangs vijf grote poppen verkocht en hebben nu even een pauze ingelast met het uitbreiden van de collectie. Het is best een kostbare hobby… Momenteel hebben we nog 21 Neo Blythe poppen en acht Petite Blythe-poppen, die momenteel zelfs verkrijgbaar zijn in supermarkten samen met Little Pets. Ook ik begon kleren voor onze Blythe-poppen te maken totdat ik me erbij neerlegde dat er hiervoor veel getalenteerdere mensen rondlopen. Desondanks blijft het leuk ze mee te nemen op vakanties en andere uitstapjes en ongegeneerd foto’s op openbare plekken te maken. Dat mensen je dan wel eens vreemd aankijken – vooral als man – maar dat neem ik graag op de koop toe.” De foto’s in dit artikel zijn van Andre Gonçalves en Ydon Ossen, die we ook bedanken voor alle informatie over Blythe.

Bekijk ook eens hun volledige fotocollectie van Blythe of surf eens naar de Belgische fansite van Blythe