Vier jaar is er gewerkt aan het ontwerp van de nieuwe Peugeot 208, die volgens de ontwerpers op maat – of beter: het lijf – is gemaakt van de bestuurder ervan. Of moeten we bestuurster zeggen? Het nieuwe vinnige autootje moet vooral vrouwen aanspreken en zo ook mannen over de streep trekken. Om die reden is er veel aandacht besteed aan ergonomie en details in interieur én exterieur. Wij stuurden ontwerpster en televisiemaakster Evy Puelinckx naar Portugal voor een paar testritjes en een kritische blik op het ontwerp, dat volgens haar verfijnd en geraffineerd is, maar is de nieuwe ‘blikvanger’ van Peugeot ook duurzaam en zuinig in gebruik?

 

Als enige vrouw in een gezelschap van louter mannelijke autojournalisten stapte Evy Puelinckx onlangs in het Portugese Carcais in de nieuwe Peugeot 208, de auto die het nieuwe boegbeeld moet worden van Peugeot. Om de auto te testen stuurde de autofabrikant de ‘testpiloten’ door het Portugese landschap, waar ze zelf hun weg moesten zien te vinden van A naar B met behulp van een gps en ouderwetse landkaart.

Vrouw achter het stuur
“Natuurlijk werden er grapjes gemaakt over vrouwen en kaartlezen,” aldus Evy Puelinckx, die startte als bijrijder, maar uiteindelijk zelf goed haar weg wist te vinden en naar eigen zeggen behoorlijk op de gaspedaal drukte op de Portugese kronkelwegen.

Evy Pulinckx:”Vraag mij niets over motoren of de technische details van de nieuwe auto, want ik ben allesbehalve een expert. Ik was als ontwerper wél onder de indruk van het design van de auto. Wat mij ook direct opviel, is dat de motor weinig lawaai maakte, ook als je flink doortrapte op het gaspedaal. Ik durf zelf namelijk wel eens stevig op de gaspedaal te drukken.

Als niet-auto-expert heb ik wel alles uitgeprobeerd: remmen, optrekken, de wegligging in bochten en die waren er genoeg in Portugal… Ik heb dus vooral getest als automobilist. Verder heb ik gelet op de dingen die ikzelf belangrijk vind bij een auto, zoals design en ergonomie. Omdat ik zelf veel in de auto zit voor mijn werk, heb ik gauw last van mijn rug. Ik kan zeggen dat ik in deze auto weinig last kreeg. Vaak moet ik auto’s ‘zoeken’ naar een goede zithouding. Dat was in deze auto niet het geval.”

Tjoek, tjoek…
En zo reed ze twee dagen door het Portugese landschap op een steenworp van hoofdstad Lissabon. “Via smalle kronkelwegen moesten we onze weg zien te vinden. Met het redelijk kleine, dikke stuurtje ging dat lekker. Het is een vinnige auto, bij het sturen voelde dat als.. tjoek, tjoek….. een beetje zoals een gocart.
Verder hadden we een beetje pech met het weer, maar zo konden we ook testen bij mist en regen en ook dat verliep goed. Het was bij momenten wel spannend, maar ik voelde mij veilig. We misten hierdoor wel een mooi uitzicht. We kwamen op een bepaald moment aan bij een uitkijkpunt, waar ons een prachtig panorama was beloofd, maar door de plotselinge mist zagen we elkaar nauwelijks staan.” (lacht)

Vrouwelijke auto met boemerang

“Als ik het moet samenvatten vind ik het een heel vrouwelijke, stijlvolle auto met een geraffineerd design. Veel van de auto’s in het segment zijn eerder ‘koddig,’ terwijl deze auto stijl en raffinement heeft. Als ontwerpster heb ik natuurlijk vooral gelet op de details in het ontwerp. De luchtroosters hebben bijvoorbeeld zeer geraffineerde details met chroom elementen. Ik vond ze hierdoor iets hebben van een heel mooi ‘oog.’ Chroom geeft ook een verfijnde uitstraling, wat je van plastic niet kunt zeggen. Ook de stiksels waren mooi en stijlvol verwerkt: ze ‘vloeiden’ als het ware over in de gps met boordcomputer op het dashboard.

Ik heb ook met een van ontwerpers, Adam Bazydlo,   gepraat. Wat opviel was dat hij met zeer veel passie over het ontwerp sprak en hoezeer er over elk detail en ergonomie is nagedacht. Hij legde bijvoorbeeld uit hoe je door het kleinere, dikke stuur geen vermoeid gevoel in de armen krijgt. Ik heb zelf ervaren dat dit inderdaad niet het geval was. Ook gaf hij uitleg bij het ‘lijnenspel’ in het interieur en aan de buitenzijde van de auto…
Als je goed en ‘inzoomt’ op enkele details zie je dat ook: de boemerang, die in het ontwerp steeds terugkomt en uitloopt in een ‘lijnenspel’ dat dan bijvoorbeeld weer doorloopt aan de zijkant van de auto. Ook op de motorkap zie je lijnen als het ware van ‘buiten’ op de motorkap naar ‘binnen’ overvloeien in het dashboard.”

Icoon of geen icoon?
Wordt de nieuwe Peugeot 208 de nieuwe ‘icoon’ van de kleine wagens in hetzelfde segment, zoals Peugeot hoopt? Evy Puelinckx: “Dat denk ik niet. Om een icoon te worden met de status van sommige andere autootjes binnen dit genre, zoals de Volkswagen Kever of de Mini Cooper, vind ik de auto niet genoeg afsteken bij de concurrentie en zal hij denk ik niet dezelfde status bereiken.

Of het een duurzame auto is, weet ik niet. Er werd gezegd van wel. Ik kan alleen zeggen: hij slaat af als je stilstaat. Dit zogenaamde start- en stopsysteem zou een stuk milieuvriendelijker zijn, omdat de auto stationair blijft draaien. Wat ik als ontwerpster wel kan zeggen is dat het een comfortabele een mooi ontworpen auto is en voor iemand die vaak makkelijk last heeft van de rug heb ik ondanks twee dagen intensief rijden, geen last gehad.”

Let your body drive
Let your body drive is de reclameslogan, waarmee de nieuwe Peugeot 208 overal in het straatbeeld en op televisie opduikt. Evy Puelinckx: “Dat is precies wat ik de laatste avond heb uitgetest. Ik ben er in mijn eentje op uit getrokken en wat gaan rijden door de straatjes van Carcais, een erg leuk en mooi stadje trouwens. 
Het ging niet onopgemerkt voorbij dat ik passeerde, maar wie weet hoeveel testpiloten er de laatste tijd al langs zijn gereden… of misschien was het inderdaad wel omdat ik bij momenten nogal vinnig en pittig reed door die kleine straatjes en alles aan het testen was, zoals voor- en achteruit inparkeren … en nu kom ik toch bij een minpunt: de zijkant van de wagen is nogal ‘breed’ of ‘dik’ aan de zijkant, dus bij het parkeren had ik daar via de zij- en achteruitkijkspiegel wel last mee gehad. Maar misschien viel ik hierdoor wel op of omdat ik inderdaad met mijn lijf reed, want dat heb ik wel gedaan die avond…”

Met dank aan testpiloot Evy Puelinckx en collega en testpiloot Dirk Houbrechts.