Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Het wordt ijskoud de komende week en als koukleum haal ik dan alvast mijn fleece-truien en extra dekens tevoorschijn. De tochtrollen liggen klemvast voor alle deuren en ik check regelmatig of de klep van de brievenbus dicht is, maar wat kun je nu nog allemaal doen om het wat warmer te krijgen?

 

 

Isoleer

Om je huis warm te houden kun je de verwarming op 25 graden zetten, maar het enige wat je de hoogte injaagt is je energierekening als de tocht langs alle ramen en kieren naar binnen dringt en de warmte zo buiten vliegt. De beste manier om de kou buiten te houden zijn dubbele ramen en goed geïsoleerde muren, maar dat zijn natuurlijk serieuze investeringen.

Wat je al direct kunt doen – en niet veel kost – is tochtrollen voor alle deuren leggen en dikke gordijnen aanschaffen. Isolatiemateriaal achter de verwarmingen plaatsen scheelt ook. Let er bij de inrichting ook vooral op dat je geen obstakels voor de verwarming zet. Als je houten vloeren in huis hebt, is het goed om her en der enkele vloerkleden te leggen. Als je dat allemaal hebt gedaan, kun je een hoop kaarsjes aansteken. Geloof het of niet: kaarsen produceren ook warmte. Zorg er wel voor dat je ze op een veilige plaats zet.

Beweeg

Soms ga ik bij extreme koude juist naar buiten om eens flink te bewegen. Ik zorg wel dat ik dan goed ben ingepakt: dikke jas, wollen sjaal, beenwarmers en mijn warmste wanten.

Als je beweegt, gaat je bloed beter stromen. Ik geef toe: het is een drempel die je moet nemen, maar na een uurtje lekker doorstappen, heb je het gegarandeerd warmer.

Je kunt natuurlijk ook je huis gaan poetsen. Muziekje erbij en stofzuigen maar.

 

Krijg het heet 

In de winter probeer ik regelmatig naar de sauna te gaan. Vooral als het erg koud is.  
De sauna verwarmt je van top tot teen, van binnen en van buiten en die diepe warmte werkt nog uren na. Na een sauna-sessie is het zelfs aangenaam om even buiten door de vrieskou te wandelen.

Het buiten zwembad is voor mij ook een stapje te ver, maar een koude douche neem ik dan weer wel. Allemaal heel goed voor de bloedcirculatie. Een goede doorbloeding zorgt ervoor dat je het warmer krijgt.

Je kunt natuurlijk ook thuis een hete douche nemen of jezelf in een dampend bad laten glijden. Dat heeft dan weer het bijkomende voordeel dat de hitte en de stoom de luchtvochtigheid in huis verhogen en dus ook de lucht verwarmen. Laat die ventilator in de badkamer dus maar uit.

 

Winterkost

De komende week geen pasta en salade op het menu, maar wel boerenkool met worst, aardappelen en spinazie, wortelpuree… Mensen aten vroeger niet zomaar winterse kost: dat deden ze om een vetlaagje te kweken waardoor ze het ’s winters warmer hadden. Hoewel er tegenwoordig heel weinig seizoensgebonden groenten worden gegeten, blijkt wel dat ook wij dagelijks 683 calorieën extra eten in de winter. Ook thee, chocolademelk en soep houden je lekker warm.

Als je denkt dat je door al die winterse kost kilo’s gaat bijkomen: vergeet niet dat je lichaam ’s winters ook meer energie verbrandt om op temperatuur te blijven.

Als je veel kookt en kokkerelt krijgt je huis het trouwens ook warmer door de hogere luchtvochtigheid die in huis ontstaat door het koken. Vochtige lucht is namelijk een stuk warmer dan droge lucht.

Water

Drink voldoende water. Als je lichaam niet voldoende vocht binnenkrijgt, kunnen je spieren zich niet meer goed samenspannen. Water helpt je om je spieren, die koud zijn geworden, weer in beweging – en dus weer warm – te krijgen.

Alcohol kun je bij deze koude beter achterwege laten. Het lijkt misschien alsof je het warmer krijgt van alcohol, maar dat is maar schijn. De alcohol komt in je bloed waardoor de bloedvaten zich verwijden. Op den duur gaat er juist veel warmte verloren door de verwijde aderen die vlak onder de huid liggen.

Draag laagjes

Je hoeft niet per se de dikste truien te dragen als het zo koud is. Wat beter helpt is laagjes kleding over elkaar aantrekken. Het is namelijk veel efficiënter omdat de lucht tussen de laagjes je lichaam beschermen tegen de kou. Je kunt ook vingerhandschoenen onder je wanten dragen en een sjaal om je hoofd binden onder een muts.

Plekken die je zeker ook wat extra moet verwarmen zijn: de maag, de onderkant van de rug, de oksels, de achterzijde van de nek, de polsen en de tussendijen: hier liggen de bloedvaten dicht onder de huidoppervlakte en gaat lichaamswarmte snel verloren.

Warme handen, voeten én hoofd

Veel mensen hebben het ’s winters vooral koud aan handen en/of voeten. Heb je koude handen en voeten dan heb je het al snel over je hele lichaam koud. Ik vind het zelf heel fijn om mijn handen en voeten af en toe eens flink te verwennen: een voetbadje, lekkere massage er achter aan en daarna goed insmeren met arnica olie, de tenen goed warm wrijven en vervolgens alles goed inpakken.

Voor de handen gebruik ik warme doekjes die ik nat maak, uitwring en even in de magnetron opwarm. Je kent de warme doekjes vast wel sommige restaurants, die ze na de maaltijd aanbieden.

Als je voeten eenmaal warm zijn, loop dan niet op blote voeten of kousen door het huis. Draag warme sloffen of toch op zijn minst een paar dikkere sokken. Buiten doe je dezer dagen best warme handschoenen of wanten aan.

En een muts. Via het hoofd gaat namelijk veel warmte verloren. Een hoofddeksle is dus geen overbodige luxe, al vergeten heel veel mensen om iets op hun hoofd te zetten. Niet zo slim als je het snel koud hebt.

Warm in bed

Om het ’s nachts warm te hebben, is een paar extra dekens geen overbodige luxe. Ikzelf heb enkele jaren geleden flanellen lakens ontdekt en ze zijn in een woord fantastisch: veel  
en veel warmer en veel en veel zachter. Ook een flanellen pyjama is zijn geld meer dan waard.

Het helpt natuurlijk ook als je tegen iemand aan kunt kruipen. Mensen die schipbreuk leden en op de koude zee ronddobberden, moeten altijd allemaal tegen elkaar kruipen om warm te blijven. Verwarm jezelf dus aan de lichaamswarmte van een ander.

Woon je alleen? Het is misschien niet helemaal hetzelfde, maar aan een warme kruik of een verwarmde onderdeken kun je je ook lekker verwarmen.

Denk je warm

Als ik vroeger op de fiets naar school ging – vijftien kilometer langs een winderig kanaal – deden mijn beste vriendin en ik tijdens strenge winters altijd alsof we door de woestijn  
fietsten. Dan riepen we dingen naar elkaar als: “Is dat even puffen” en: “Wat een hitte, zeg.” En dat de hele weg naar of van school.

Zo hielden we het vol om de koude en soms barre tochten naar en van school te overleven. Het is niet zo dat we het écht bloedheet kregen, maar het hielp toch beter dan jammeren over de kou.

Eenmaal thuis steek je koude handen trouwens áltijd onder een ijskoude kraan om weer wat leven in je half bevroren vingers te krijgen. Klinkt vreemd, maar het is echt de enige manier om het bloed weer aan het stromen te krijgen en het dus weer warm te krijgen. Theetje erbij en je bent de kou zo vergeten.

*Foto’s weheartit.