Afgelopen zondag trokken wij in de stromende regen naar Nijvel om er winterbanden van Michelin te gaan testen bij de School voor Mobielrijvaardigheid van Peugeot. Dat het pijpenstelen regende, bleek positief. Zo konden wij namelijk nog beter het nut ervaren van winterbanden in winterse omstandigheden. Vier rijvaardigheidsproeven later waren wij overtuigd. Wij waren geslipt, schoven verder bij het remmen en vlogen zowaar bijna uit de bocht…op de zomerbanden. Bij de winterbanden niets van dat.

Eerst wat feiten. Mede door de strenge winters zijn winterbanden de laatste jaren ook bij ons steeds populairder geworden. “Mensen zijn het belang van winterbanden gaan inzien. Vroeger dachten veel mensen dat winterbanden, sneeuwbanden waren, maar bij een temperatuur onder de 7 graden Celsius zijn winterbanden eigenlijk al noodzakelijk, sneeuw of geen sneeuw,” aldus de uitleg van Michelin.

In Nederland en België zijn winterbanden wettelijk niet verplicht, maar toch kiezen steeds meer automobilisten ’s winters voor aangepaste banden. “Niet zelden omdat steeds meer omringende landen wel wetten hebben die voorschrijven dat winterbanden verplicht zijn als de staat van de wegen dit noodzakelijk maakt. Dat is al zo in Duitsland en vanaf volgend jaar geldt die wettelijke verplichting ook in Luxemburg.” Wie in dat geval in een ongeval betrokken raakt met zomerbanden, zou wel eens van een koude kermis kunnen thuiskomen. Daarbij zijn er nog veel Europese landen waar winterbanden ‘sterk’ worden aanbevolen.

Klauw-effect

Door de grotere variatie in wegomstandigheden ’s winters: droog, nat, sneeuw, ijs of slush en een plotselinge omslag van het weer, kun je ’s winters wel eens verrast worden op de weg. Niet als je op winterbanden rijdt. Het rubber van winterbanden is soepeler, waardoor er bij lagere temperaturen meer grip is, dankzij het profiel van de banden (meer inkepingen en zogenaamde ‘lamellen.’) hebben de banden een zogenaamd ‘klauweffect’ op besneeuwde wegen. Ook is de ‘trekracht’ van de banden hierdoor veel beter.

Ook de remprestaties bij winterbanden zijn aanzienlijk beter. Bij een nat wegdek heb je met zomerbanden 40 meter nodig om tot stilstand te komen, bij winterbanden is dat 34 meter. Het verschil is zelfs nog groter bij een besneeuwde ondergrond: met zomerbanden heb je dan 80 meter nodig, met winterbanden maar 32 meter.

Veiligheid is dan ook de belangrijkste factor om voor winterbanden te kiezen: die veiligheid is veel groter dankzij de goede grip, tijdig kunnen remmen en het rijden op hellingen. Daarnaast zijn ook levensduur, merk/kwaliteit, prijs, brandstofgebruik en geluid/trillingen factoren die een rol spelen bij de aanschaf van winterbanden.

Wacht niet te lang

Wanneer is het beste moment om je zomerbanden door winterbanden te laten vervangen? In principe als de temperatuur daalt onder de 7 graden Celsius. Het beste is om niet te wachten tot de vrieskou intreedt. Hoewel er momenteel nog zeker voldoende banden in voorraad zijn om aan de vraag te kunnen voldoen, is dat in december wel eens anders. Wacht dus niet tot het laatste moment om je banden te vervangen.

De praktijk

In 4 groepjes trekken we naar het circuit van Peugeot om ons aan vier testen te onderwerpen: remmen, ontwijken, een bocht nemen op een gladde ondergrond en ten slotte wat fun: a la Top Gear mogen we met een racewagen racen tegen de klok.

Zelf beginnen we bij het nemen van een bocht die bestaat uit een epoxy-ondergrond die ook nog eens met water wordt besproeid en hierdoor overeenkomt met vastgereden sneeuw. Met maximaal 50 kilometer per uur mogen we deze bocht nemen: eerst op zomerbanden, dan met een voertuig met twee zomerbanden (voor) en twee winterbanden (achter) en ten slotte met enkel winterbanden.

Om beurten vliegen we de bocht in waarbij het voertuig met zomerbanden steevast begint te slippen, de auto met twee zomerbanden achter begint te slippen om dan ten slotte een perfecte bocht te nemen op winterbanden. Het verschil in grip is groot. Alleen op winterbanden kom je perfect de bocht door zonder te glijden.

Bij de proef remmen en ontwijken blijken de verschillen ook groot. Vooral de veel langere remweg zorgt ervoor dat je meer kans maakt om een obstakel te moeten ontwijken. In ons geval is dat een ronde, rubberen rol die dan ook enkele keren van de baan wordt geveegd, maar in het dagelijkse verkeer kan dit een persoon of paal/boom zijn die vol wordt geraakt.

Ook de remproef is een ware eye-opener, want de voertuigen op zomerbanden, nu ook bestelwagens, schieten steeds een stuk verder door dan de voertuigen met winterbanden die soms tientallen meters eerder tot stilstand komen.

Ten slotte mogen we ons net als Stig van Top Gear in een racemachine hijsen om twee rondjes over het circuit te razen en dat zo snel mogelijk. De adrenaline stijgt tot grote hoogte en verrassend eindigen wij ergens in de middenmoot en laten hierbij toch zeker een hoop heren achter ons. Ha!

Alpin A4

Wij kunnen jullie uit eerste hand vertellen dat winterbanden geen overbodige luxe zijn. De verschillen met zomerbanden zijn enorm en kunnen het verschil uitmaken in noodsituaties. Sowieso is het een pak veiliger én prettiger om ’s winters meer grip te hebben, sneller te kunnen remmen en de helling op te kunnen zonder hulp van alle buren uit de straat.

We geven je alleen nog mee dat de Alpin A4 winterband van Michelin vorig jaar de grote winnaar was bij de Wintertest 2010/2011. Bekijk ook eens onderstaand filmpje voor de nodige uitleg. Een fijne en vooral veilige winter gewenst! Voor meer informatie, kijk op michelin.nl en michelin.be. In onderstaand filmpje een impressie van de vier proeven.