De meeste mensen gaan er van uit dat je acht uur slaap nodig hebt om je uitgerust te voelen. Belangrijker is dat je ’s nachts voldoende slaapcycli doorloopt én wakker wordt tussen twee slaapcycli en niet tijdens een cyclus. Met de Bedtime Calculator reken je uit hoe laat jij het beste in je bed kruipt en fris en monter wakker wordt.

Het duurt gemiddeld 14 minuten voor je in slaap valt. Tijdens de nacht doorloop je 5 tot 6 slaapcycli, die elk 90 minuten duren. Als je tijdens zo’n slaapcyclus wakker wordt, voel je je moe, maar wie tussen twee slaapcycli wakker wordt zal zich fris en alert voelen. Met de Bedtime Calculator kun je uitrekenen hoe laat je het best naar bed gaat, zodat je ‘s morgens fris en monter uit bed stapt.

Bedtime Calculator rekent terug vanaf het moment dat je moet opstaan. Zo kun je uitrekenen welke tijd de beste is om te gaan slapen. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid slaapcycli je moet doorlopen om je uitgeslapen te voelen. Sterk vereenvoudigd kan men een nacht onderverdelen in een 5-tal slaapperiodes of cycli van elk zo’n 90 minuten, die elkaar opvolgen zoals de wagons van een trein. Elke cyclus bestaat uit twee stadia, zeg maar twee soorten slaap: een rustige of trage slaap, gevolgd door een actieve of snelle slaap. Naarmate de nacht vordert, wordt het stadium van de ‘trage slaap’ korter en dat van de ‘snelle slaap’ langer.

Eye Movement

Elk van die twee stadia wordt nog eens onderverdeeld in een aantal fasen. Eén cyclus bestaat uit 5 fasen. Deze fasen worden onderscheiden door de mate van hersenactiviteit en oogbeweging (Eye Movement). Bij fase 1 tot en met 4 is de oogbeweging langzaam. Deze fasen heten dan ook Non Rapid Eye Movement (NREM). Alleen in de laatste fase is er snelle oogbeweging, Rapid Eye Movement, vandaar de naam remslaap. Wil jij uitrekenen hoe laat je het best gaat slapen, gebruik dan eens de Bedtime Calculator.