Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Gisteren zond de VPRO de documentaire Love Addicts uit. De documentaire gaat over mensen die zo geobsedeerd zijn door de liefde dat ze werkelijk alles en iedereen wegcijferen voor een nieuwe liefde: om te beginnen zichzelf. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Psychology Today zou liefdesverslaving de meest hardnekkigste verslaving zijn van allemaal. Maar liefst 5 procent van alle Amerikanen zou een lovejunk zijn.

De liefde kan geweldig zijn. Je leeft op een roze wolk en bent de wereld om je heen compleet vergeten. In je hoofd ben je maar met één iemand bezig. Heerlijk toch? Maar voor sommige mensen verandert liefde in een obsessie of zelfs verslaving. Zij zijn liefdesjunkies, geobsedeerd en verslaafd aan aandacht én volkomen afhankelijk van liefde.

Omdat ze zo obsessief en afhankelijk zijn, eindigt een relatie van een liefdesverslaafde meer dan eens in een breuk en dan zijn de poppen pas echt aan het dansen. Sommige liefdesverslaafden ontpoppen zich tot stalkers, anderen gaan eerst door een emotionele hel en keren daarna terug naar de realiteit. Tot de volgende liefde zich aandient. Enkelen erkennen het probleem en laten zich ervoor behandelen.

Afkickcentrum

Zo ontdekte de Deense filmmaakster Pernille Rose Grønkjær dat er in de Verenigde Staten een afkickcentrum is waar mensen worden behandeld voor hun liefdesverslaving. Ze besloot het fenomeen verder te gaan onderzoeken en dat resulteerde in de documentaire Love Addicts.

In haar documentaire laat ze een aantal (Amerikaanse) liefdesverslaafden aan het woord. We maken kennis met rockgitarist Christian die is getekend door zijn jeugd en zijn tirannieke vader. Nu heeft hij een intense lat-relatie met Sherry uit Ohio. Christian probeert het rustig aan te doen, want hij is zich ervan bewust dat hij een liefdesjunk is. Maar lukt dat wel? Elke avond belt hij enkele uren met Sherry.

We zien ook een actrice uit New York die na drie dagen met haar nieuwe lover haar eigen kinderwens onmiddellijk aan de kant zet. Ook Tracy, die door haar moeder in de steek werd gelaten, steekt nu al haar energie in haar relatie met McKell, een veel jongere, werkloze man. Hoewel Tracy door haar vriendin Nicole steeds op haar liefdesverslaving wordt gewezen, slaat ze alle goede raad in de wind en keert ze steeds terug naar McKell. Die zich vervolgens weer gezellig bij haar op de bank installeert en zijn woede en frustratie over de maatschappij en zo ongeveer alle mensen op Tracy afreageert. 

Pleasen

Volgens sommige deskundigen gaat een liefdesverklaring vaak gepaard met een seksverslaving, maar anderen spreken dat weer tegen. In elk geval zetten liefdesjunkies zich altijd meer in voor het welzijn van anderen dan hun eigen welzijn en zijn ze continu bezig om anderen te ‘pleasen.’

Love junks voelen zich namelijk altijd afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Voor de wederhelft van een liefdesjunk wordt al die aandacht wel eens teveel. Meer dan eens eindigt de relatie van een liefdesjunk dan ook in een breuk.

Aan het einde van de documentaire blijken enkele relaties niet bestand te zijn tegen de obsessieve liefde van een love junk. Wat nu? Net als verslaafden aan drank en drugs krijgen liefdesverslaafden die worden verlaten, af te rekenen met afkickverschijnselen. Als de liefde over is, rest vaak pure wanhoop, uitzinnige huilbuien, een zware depressie en een allesoverweldigend gevoel dat ze zonder die ene persoon echt niet verder kunnen leven.

“Ik was een open wond’, aldus een van de geïnterviewden die zelfs midden in de nacht naar de woning van haar ex trok en er uitzinnig op de deur begon te bonken tot buren haar aanmaanden om op te hoepelen. Ook sprak ze meerdere malen vreemdelingen op straat aan over haar enorme verdriet. Verder liep ze continue te huilen. 

Enkele nuttige boekentips

Hoewel de documentaire geen verklaring probeert te zoeken, blijkt aan het einde dat enkele hardnekkige liefdesverslaafden een niet al te leuke jeugd hebben gehad en door minstens een van de ouders werd genegeerd of geterroriseerd. Veel liefdesverslaafden kampen ook met een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Veel love junkies zijn vrouwen, maar ook mannen worden erdoor geplaagd.

Wil je meer weten over liefdesverslaafden? Wij vonden enkele boeken die het fenomeen uitgebreid beschrijven: ‘Niet iedereen hoeft mij leuk te vinden’ van Bert van Dijk, ‘Gek van Liefde’ van Wilfried Van Craen, Lang leve de liefde (over de duistere kant van de liefde) van Marte Kaan en ‘Als liefde alleen niet volstaat’ van Lieven Migerode & Johan van Bussel.

Heb je de documentaire Love Addicts gemist? Je kunt hem alsnog bekijken via deze link.

Hieronder nog een interview met de maakster van de documentaire Love Addicts, de Deense Pernille Rose Grønkjær.