Nadat hij in 2007 zijn juwelenbedrijf verkocht, wilde de Canadees John Hardy samen met zijn vrouw Cynthia iets doen voor het eiland Bali, waar ze wonen. En dus realiseerden ze de bouw van de ‘Green School,’ een school waar leerlingen les krijgen in open klaslokalen die zijn omgeven met prachtige tuinen. De kinderen leren er hoe ze kunnen bouwen met een duurzaam en sterk bouwmateriaal: bamboe. Bamboe heeft het grote voordeel dat het enorm snel groeit en niet belastend is voor het milieu. Luister naar de inspirerende TED lezing van John Hardy over ‘zijn’ Green School. Met Nederlandse ondertiteling.

Nadat hij de documentaire The Incovenient Truth van Al Gore had gezien besloot John Hardy om zelf zijn steentje bij te dragen aan een beter milieu. Hij bouwde samen met anderen een wel hele speciale school op het Indonesische eiland Bali. 

De ‘groene school’ is een schoolgebouw dat bijna volledig is gebouwd met bamboe. De school is niet alleen een schoolvoorbeeld van duurzaamheid, maar heeft ook een prachtige, natuurlijke uitstraling. Maar ook de manier van lesgeven op de Green School is heel bijzonder.

Kinderen leren er niet alleen bouwen met bamboe, maar ook hoe ze moeten tuinieren en creëren. De school is namelijk bovenal een plaats waar leerlingen dagelijks leren dat er ‘groene’ alternatieven zijn. Zo moest er een oplossing worden gevonden om de plastic schoolborden te vervangen door een milieuvriendelijker alternatief. Uiteindelijk werden er eigen schoolborden gemaakt van hergebruikte auto-onderdelen.

De leerlingen worden verder voorbereid om traditionele Britse examens af te leggen en zo een toekomst voor zichzelf te creëren. De Green School is een internationale school, maar 20 procent van de leerlingen is afkomstig van Bali. Sommige Balinese leerlingen studeren er met een beurs. 

John Hardy neemt je tijdens deze inspirerende TedTalk mee op een ronde door ‘zijn’ Green School, die inmiddels wereldwijd bekend is.