Dat Ilse Demeulemeester veel meer is dan de voormalige presentatrice van het programma Huizenjacht op de Vlaamse zender VT4 bewijst ze al vijftien jaar met Ilse Demeulemeester Interieur in Antwerpen. Een smaakvolle zaak waar je alles vindt voor binnenshuis: van bankstel tot handdoeken, van bed tot kandelaar. En je kunt er ook terecht voor interieur-advies op maat. “Interieur moet een ziel hebben en harmonieus zijn.”

Dat Ilse Demeulemeester houdt van harmonie in huis is direct voelbaar als je binnenkomt bij concepthuis Ilse Demeulemeester Interieur in Antwerpen. Binnen heerst een serene rust, klasse en warmte. Het statige huis aan het Stadspark in Antwerpen geeft dan ook de visie van Ilse Demeulemeester op interieur weer. Belangrijke boodschap is dat interieur meer is dan een sofa alleen, het gaat om de totaalaanpak. Inmiddels staat Ilse Demeulemeester al vijftien jaar te boek als iemand die weet hoe ze een interieur onder handen moet nemen.

Had je altijd al een passie voor interieur?
“Die belangstelling voor interieur heb ik van huis uit meegekregen. Wij hadden een vrij groot ouderlijk huis dat mijn moeder na de dood van mijn vader omgevormd heeft tot hotel.
Dat was een echt business-hotel vlak bij een industriepark in het Brusselse. Dat hotel hield natuurlijk in dat je steeds moest zorgen voor nieuwe thema’s in het interieur en vooral dat alles klopte. Een van de hotelgasten was een topindustrieel die in geweven stoffen handelde. Ik ben de fabriek van die man gaan bezoeken en van het een is het ander gekomen. Toen ik wat ouder was, kreeg ik van hem namelijk een voorraad stof die ik mocht verkopen. De afspraak was dat ik hem pas hoefde te betalen als ik de volledige voorraad stoffen had verkocht. Zo ben ik begonnen. Dat was in 1995, ik was toen net een jaar Miss België.”

Je hebt ook nog hotelschool gedaan. Heb je ooit overwogen om het hotel van je moeder over te nemen?
“Ik heb dat even overwogen, maar als je in de horeca werkt heb je nooit eens een weekend vrij. Dat gaat altijd maar door. Ik heb dat vroeger ook wel eens gemist: de feestdagen schoten er dan wat bij in, omdat we thuis een hotel hadden. Kijk, ik werk enorm graag en ook best veel – ik heb net drie weken aan een stuk gewerkt – maar als je Kerstmis en Nieuwjaar niet kunt vieren vind ik het toch wat zwaar worden.”

Je bent opgegroeid in een huis met vier broers.
“Ja, en ik ben de jongste. Ik stond dus in de goal (lacht). Mijn broers hebben mij leren vissen en ze hebben mij geleerd om kampen te bouwen. En mijn broer Luc, die ook werkt in onze zaak, heeft mij destijds opgegeven voor Miss België.”

Ik denk dat veel mensen niet weten dat jij al lang voor het tv-programma Huizenjacht bezig was met interieur.
“Ik heb deze zaak al vijftien jaar en eigenlijk ben ik ermee geboren. Ik heb Latijns en Grieks gestudeerd en daar kregen wij veel kunstgeschiedenis. Dat boeide mij enorm. Op zich is dat ook een grote inspiratiebron geweest, maar in feite zit het gewoon in je. Het feit dat je symmetrie apprecieert, dat je van rust houdt en de details of dingen ziet die anderen niet zien. Soms is dat ook wel eens storend hoor. Ik zal niet snel in een restaurant gaan eten als de kleur van de muur niet klopt bij het design van het bord. Ik geniet meer en word rustig als het interieur in harmonie is.”

Wat had je voor ogen toen je deze zaak opende?
“Eigenlijk groei je daar in. Ik ben heel bewust begonnen met stoffen, omdat ik vind dat stoffen bijdragen aan de ziel van een huis. Het lijkt onbelangrijk, maar dat is het niet. Bij de keuze van de stoffen voor je stoel of bankstel moet je jezelf al een paar vragen stellen die mee bepalen voor welke stof je best kiest: ga je vooral liggen in dat bankstel of wordt er vooral in gewacht. Als je voelt dat je feeling hebt voor interieur en merkt dat mensen blij zijn met je advies, groeien dingen steeds verder. Je voelt dat je handen tekort komt, dus je neemt er personeel bij. Je voelt dat je ruimte tekort komt, dus verhuis je naar een groter pand.”

Jullie geven advies op maat. Hoe gaat dat in zijn werk?
“Het is niet zo dat wij een typische Ilse Demeulemeester-smaak opdringen. Zo werkt het niet. Wij stemmen ons advies af op de mensen en hun huis. Ook de omgeving van het huis is belangrijk. Een huis op het platteland ga je helemaal anders inrichten dan een huis in de stad, een bijgebouw ga je ook helemaal anders inrichten dan een hoofdwoning, een huis in het groen vraagt om een andere aanpak dan een huis aan de zee, net als een huis in Marbella om een andere inrichting vraagt dan een huis in Gent… Je stemt je natuurlijk ook af op de bewoners van het huis: er zijn mensen met en zonder kinderen, oudere of jongere mensen… Je groeit eigenlijk naar een concept van een huis, samen met de bewoners. Je gaat dus bij de mensen thuis checken bij welke kleuren zij zich thuis voelen. Je kunt hen adviseren, maar het vertrekpunt zijn de bewoners zelf. Verder is dat moeilijk te omschrijven. Je doet dat vooral op gevoel.”

Doen jullie enkele volledige huizen inrichten?
“Wij werken concepten uit: dat kan een nieuw gebouw zijn, een verbouwing of het opfrissen van een bestaande woning. Wij gaan dan het liefst tot de handdoekjes in de kast. Alles voor iemand bij elkaar te zoeken en dan zo’n ‘yes-gevoel’ hebben: het klopt allemaal. Dan presenteer je het eindresultaat aan de bewoners en voel je het enthousiasme van die mensen. Voordat we er aan beginnen, werken we de plannen uit. Door die schetsen krijgen mensen direct een idee van hoe het zal worden. Dat is toch anders dan een tekening op computer. Wat we feitelijk doen is het leven van mensen proberen beter te maken. Het leven is zo hectisch, iedereen heeft het altijd zo druk. Het thuisgevoel is hierdoor enorm belangrijk. Daarom zijn we ook bezig met wellness. Zo hebben we bijvoorbeeld in samenwerking met Paula Lenti een Black Label Hotspring ontwikkeld. De meeste hotspringbaden zijn wat kitscherig, maar ons ontwerp is mooi en strak. Zo’n bad is een weldaad om de stress van de dag van je af te kunnen gooien en bevordert ook nog eens je nachtrust.”

Jullie ontwerpen ook zelf bedden?
“Het IDM-bed is doorons ontworpen. Het is een bed waarbij de eindafwerking volledig aangepast kan worden aan de rest van het interieur. Je kan het bijvoorbeeld laten lakken of met hout laten uitvoeren en je kan het hoofdeinde laten aanpassen aan de hoogte van het plafond… We hebben een hoofdeinde uitgewerkt met een dubbel knoopje. Het bed dat wordt geproduceerd door Acro Bedding bestaat uit een box met daarbovenop een matras. Op de matras ligt dan nog een zogenaamde topper. Het bovenlaken gaat alleen over de topper en de beddenbodem en matras zijn in dezelfde stof uitgevoerd. Visueel is het een mooi bed, maar het heeft ook extra kwaliteiten. De topper bevat latex dat vocht opneemt. Hierdoor spaar je de matras, want je hoeft alleen om de drie jaar de topper te vervangen. Het ligt super, je slaapt er waanzinnig lekker in en wij kunnen het leveren in allerlei verschillende soorten stof en in allerlei verschillende soorten kleuren.”

Jullie zitten nu aan het Stadspark in Antwerpen, maar dit is niet je eerste zaak.
“Ik wilde alles op een centrale plaats en niet altijd lopen zeulen. Antwerpen is enorm centraal gelegen en voor een zaak als de onze is dit een goede locatie. Antwerpenaren zijn enorm veel met interieur bezig, zijn ook heel modebewust. Dat is een toegevoegde waarde voor ons. Ik voel mijzelf ook goed in deze stad. Mensen staan hier meer open voor nieuwigheden. Antwerpenaren leven graag, genieten graag én willen graag een knus huis. Ook voor klanten uit Nederland, die steeds vaker de weg vinden naar onze zaak, is dit een prima ligging.”

Je hebt lange tijd Huizenjacht gepresenteerd. Dat programma was je dus op het lijf geschreven.
“Ik heb dat zes seizoenen gepresenteerd, maar op een bepaald moment ben je klaar. We deden op den duur ook twee seizoenen per jaar. Dat betekent 64 draaidagen per jaar. Ik deed de zaak ook nog en dat was steeds moeilijker te combineren.”

Je moest ook tijdelijk stoppen met presenteren toen je kanker kreeg.
“Klopt. Ik heb lymfeklierkanker gekregen. Hoewel ik wel heel ziek ben geweest, zie ik dat als iets positiefs. Als je het dan toch moet meemaken, dan kom je er rijker uit. Je staat stil bij het leven en dat is op zich al een rijkdom in deze maatschappij. Ik heb ook enorm veel steun gekregen van heel veel mensen. Je leert mensen ook naar waarde inschatten. Dat op zich geeft zo’n warm gevoel van binnen dat je bergen kunt verzetten.”

Heb je nog dromen voor de toekomst?
“Ik zou graag nog eens een helikopterlijn ontwerpen. Ik vind helikopters van binnen altijd heel lelijk en de stoelen zitten ook enorm slecht. Ik zou ook best graag eens een cruise-schip willen inrichten.” Is er een interieur dat je absoluut eens onder handen zou willen nemen, iemand die je graag van dienst zou willen zijn? “Als ik het maar kan verbeteren. Er zijn zoveel lelijke interieurs.” Van welk interieur houd je zelf het meest? “Ik voel mij het best in een mooi, harmonieus interieur. Dan kan ik het meest genieten en tot rust komen. Ik houd ook van een licht interieur. Een mooi interieur mag van mij ook heel basic zijn, want dat heeft niks met geld te maken maar alles met een ziel.”

Ilse Demeulemeester Interieur Antwerpen.