René Boender was nog geen twintig toen hij zijn internationale carrière in marketing en advertising begon bij McCann, waar hij meewerkte aan campagnes van Goodyear, Coca Cola, L’Oréal en H&M. Begin jaren negentig startte hij zijn eigen bureau en sinds 2000 is hij een populair spreker die wereldwijd wordt uitgenodigd om zijn vernieuwende toekomstvisie op business toe te lichten. Walter van Teeffelen sprak met René Boender, nadat hij diens bestseller Great to Cool had verslonden.

Boender is een ‘brainagent’ en ‘trendteller.’ Spreken doet hij vooral voor pr- en marketing professionals, maar ook voor ceo’s van internationale bedrijven. In de internationale wereld van keynote sprekers had hij al langer een grote naam, maar tot vorig jaar was hij voor het gewone publiek een grote onbekende.

Dat veranderde toen zijn boek ‘Great to Cool’ in geen tijd in de top tien van meest gelezen boeken belandde. Bij het verschijnen had hij er zelf al ‘bestseller’ op gezet, een truc die hij had geleerd van schrijver Jan Cremer. Maar het werkte, want plotseling kende iedereen In Nederland zijn naam. 

Het succes is zeker niet alleen te danken aan die truc, want de schrijver heeft wel wat te vertellen. Dat ondervond ook Walter van Teeffelen. Twee dagen geleden begon hij het boek van Boender te lezen. Speciaal voor Ziezozon besloot hij de schrijver te interviewen en eens te peilen naar diens volgende boek ‘Cool is Hot!’ dat in april verschijnt.   

Als een trein…

Hoewel ik zelf geen marketingman ben, worden zaken die op zich bekend zijn, helder verduidelijkt met een bondige gedachtengang. Altijd aan de hand van een kort citaat van een bekende auteur, filosoof of kunstenaar. Het boek leest als een trein…maar af en toe knetterden mijn hersenen. Boenders geeft je dan ook een hoop nuttige informatie, waarmee je zo aan de slag kunt.

‘Great to Cool’ is ontstaan naar aanleiding van de vele lezingen die Boender gaf. Na afloop vroegen bezoekers steevast om een kopie van zijn lezing of: “Heeft u misschien een boek, waarin we alles nog eens kunnen nalezen?” Toen hij dezelfde vraag voor de tienduizendste keer hoorde, begon Boender te schrijven. 

Braincandies

In ‘Great to Cool’ deelt hij zijn knowhow of zoals hij het zelf zegt: mijn ‘know-now.’ Hij koos voor zogenaamde ‘braincandies,’ korte, krachtige inspiratiekronkels met sprekende quotes, om zijn visie te verduidelijken.

Via elke ‘braincandy’ geeft hij een tip, een techniek of wijsheid mee. “Als een goeroe, niet uit India, maar uit de Hollandse polder,” zegt hij zelf. De boodschap die de goeroe Boender met zijn boek wil overbrengen: ‘Jij kan het verschil maken.’

Maar hoe dan? Hiervoor geeft Boender je veel praktische tips en technieken. Een paar voorbeelden van de praktische ‘braincandies’ die Boenders je als lezer voorschotelt:

Sta open voor de 3″ 12″ E-regel

Als je een professionele tekst of mededeling schrijft, moet je tekst bij de lezer binnen drie seconden een ‘PAR’ (primair affectieve reactie) teweeg brengen en binnen twaalf seconden een ‘SAR’ (secundair affectieve reactie). Binnen twaalf seconden controleert een lezer/kijker namelijk of zijn of haar ‘impulsieve’ belangstelling terecht was en of het dus de moeite waard is om verder te lezen, kijken, luisteren of iets te bestellen. Is het antwoord: ja, dan bereik je een E: contact met iemand voor de ‘Eeuwigheid.’

EQ en SQ verdringen IQ

Volgens Boender werden beslissingen in 1995 voor 70 procent genomen op basis van ratio (IQ), voor veertig procent op basis van emotie (EQ) en voor tien procent op basis van de spirit van iets of iemand (SQ). In 2010 liggen de verhoudingen helemaal anders. Een beslissing wordt in 2010 al voor 38 procent genomen op basis van wat we ‘weten,’ voor 47 procent op basis van het ‘gevoel’ en voor 15 procent op basis van ‘spirit.’

USP is voorbij, ISP is in.

Hoe word je als bedrijf groot en aantrekkelijk? Door een USP (Unique Selling Point) was de gedachtengang tot voor kort. Maar steeds meer producten lijken op elkaar en worden nageaapt. Hoe kun je je dan wel onderscheiden? Via je ISP (Inspirational Selling Point). Het is de inspiratie, die volgens Boender het verschil zal maken.

Hij geeft een voorbeeld. Toen de uitgeefster van tijdschriften Annemarie van Gaal problemen had met de traditionele distributiemethoden in Rusland, schakelde ze jongetjes in die bij de verkeerslichten hun bananen stonden te verkopen. Zo ga je met je persoonlijke Inspirational Selling Point naar meer SQ, de spirit-intelligentie. Die creativiteit ontbreekt nog maar al te vaak bij het zoeken naar oplossingen.

Van Return on Investment naar Return on Involvement

Bedrijven meten hun resultaat via ROI, het Return on Investment-cijfer. Maar, zo stelt Boender: ‘De meeste ondernemers hebben hun verstand een veel te grote rol gegeven. Het is veel beter om op je intuïtie te vertrouwen.’ Intuïtie is ‘verstand met haast’ en daarmee heb je volgens Boenders ook direct veel meer lol in je werk. Iedereen zit namelijk boordevol ideeën. Boender: ‘Laat die ideeën toe en creëer enthousiasme, energie en creativiteit.’

Nog een laatste braincandy uit ‘Great to Cool’:

Leren om te leren of leren om te inspireren?

Er is tegenwoordig zoveel informatie, dat het bijna niet meer te bevatten is. Dus: waarom nog iets leren als je het allemaal kunt opzoeken? Boender beveelt aan om vijf keer per jaar buiten je eigen kader te treden en open te staan voor verandering. Hoe? ‘Door naar verhalen van anderen te luisteren en die te vertalen naar de eigen omgeving, het eigen bedrijf of een eigen product.’ Dat noemt Boender: ‘idea generation.’

René Boender komt uit Oostvoorne, aan zee, net boven de provincie Zeeland, maar behorend tot de provincie Zuid-Holland. Hij is een geboren optimist, althans dat is mijn indruk na het lezen van zijn boek. 

Is er een link tussen Oostvoorne en dat optimisme? En klopt dat optimisme?

“Als je vlak bij de zee woont en je ruikt de zilte lucht, dan voel je je sowieso lekkerder. Dus ja, het helpt wel. In een donker bos heb je minder licht en licht heb je nodig. Ik ben van nature zeer optimistisch. Dus zie ik juist kansen in elke bedreiging.

Terwijl een pessimist zelfs bedreigingen ziet in de meeste kansen. Pessimisten zijn vaak slecht geïnformeerde optimisten. Dus laten wij ze helpen met onze energieke optimistisme en hen vooral realistische informatie aanreiken die aanzet tot actie.”

Met welke actueel thema ben je op dit moment bezig? Wat zijn de problemen, waar liggen de oplossingen?

“Op dit moment schrijf ik de laatste ‘braincandies’ voor mijn nieuwe boek: Cool is Hot! Opnieuw met ambitieuze braincandies met een missie. Ik merk overal ter wereld dat wij het zat zijn om te blijven hangen in de economische crisis. Dus wordt de shift van IQ naar EQ nóg belangrijker om de weg in te slaan naar ‘business happiness:’ Van ROI naar ROI, van Return on Investment naar Return on Involvement. En dat is echt voor iedereen weggelegd, maar je moet het natuurlijk wél willen…. “

Interview en tekst: Walter van Teeffelen, Avanti Productions.

Cool is Hot! van René Boender komt uit op 4 april 2012. Voor meer informatie over ‘Great to Cool’ kun je terecht op de website Great to Cool of op de website van René Boender.