Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Al van zeer jongs af aan was Delphine Cordie in de weer met kralen en parels en ontwierp ze haar eigen juwelen. Nu brengt ze haar juwelencollectie Souvenirs de Pomme op de markt. “Een eerbetoon aan mijn grootmoeder, die er altijd uitzag om door een ringetje te halen.”

“Jammer dat mijn grootmoeder dit niet meer mag meemaken”, steekt Delphine Cordie van wal. “Mijn grootmoeder Paule-Marie, die wij steevast Pomme noemden, is in 2008 overleden. Ik herinner mij haar als een kokette vrouw die altijd de mooiste accessoires droeg bij haar al even elegante outfits.

Na haar dood kwamen al die souvenirs tevoorschijn en hebben we ze onder de familie verdeeld. Vandaar ook de naam Souvenirs de Pomme. Haar smaak en haar elegantie zijn een inspiratiebron voor mij. Hoewel mijn juwelen zeker geen reproductie zijn van haar juwelen en accessoires. Ik heb mijn eigen touch.”

Zat het juwelen maken altijd al in je vingers?

Delphine Cordie: “Vanaf mijn vijfde of zesde zat ik altijd al uren aan een stuk te prutsen met mijn eerste pareldoos. Het speelde ook altijd in mijn hoofd om er iets mee te doen, ook omdat mijn omgeving mij altijd stimuleerde om er mee door te gaan. Toch ging ik communicatiewetenschappen studeren. Toen ik in volle crisistijd afstudeerde, heb ik nog even naar een baan gezocht in die sector. Toen dat lastig bleek, heb ik de knoop snel doorgehakt en voor juwelen gekozen. Wat mij ook over de streep trok was een bezoekje aan Edouard Vermeulen van Natan. Ik heb zelf gebeld naar het hoofdkantoor van Natan en gezegd: “Ik ben een studente van 21 jaar en zou graag willen vragen wat meneer Vermeulen ervan vindt.” Tot mijn verbazing mocht ik komen. Hij zei: “Doe dat maar, ga er maar voor. Ik vond het heel sympathiek dat hij mij als studentje heeft ontvangen. Ik kwam daar toen buiten en dacht: wow. Nu mag ik een collectie voor Natan maken, a dream come true. Ik vind dat de kleren van Natan en mijn juwelen echt bij elkaar passen.”

Waarom heb je geen opleiding voor juwelenontwerpen gekozen?

“Dat kwam toen gewoon niet in mij op. Ik zag het als een hobby. Nu denk ik daar wel anders over. Dat ik toch van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken, is achteraf gezien enorm belangrijk. Ik kan nu thuis werken, hoef nooit in de file staan. Op de tijd dat je pendelt, kun je namelijk zoveel oorbellen maken.”

Wat heeft je grootmoeder voor jou betekend als het gaat om juwelen ontwerpen?

“Heel veel. Ze droeg altijd mooie kleren, accessoires, hoeden en handtasjes. Ik denk dat ik die liefde voor juwelen van haar heb. Mijn relatie met Pomme was een typische relatie van een grootmoeder en haar kleindochter. Als je met kerst aankwam, zei ze altijd wel iets over je voorkomen: “Wat ben je schoon, mijn goei.” Ze was koket, had ook echt smaak. Mijn grootvader legde haar ook enorm in de watten en pronkte echt met haar. Na haar dood kwamen er zoveel dingen tevoorschijn. Voor mij zijn dat allemaal souvenirs van Pomme. Dat zijn schatten, die ik nu dikwijls zelf draag.”

Inspireer je je bij het ontwerpen op haar juwelen en accessoires?

“Bij sommige dingen wel. Het gebeurt dat een foto van haar mij op ideeën brengt, maar dat gebeurt niet bewust. De foto’s gebruik ik vooral om een bepaalde sfeer te creëren op de website. Het is ook zo dat er achter elk juweel een verhaal schuilt, maar het is niet zo dat elke oorbel gebaseerd is op een paar van mijn grootmoeder.”

Wat bedoel je met: achter elk juweel schuilt een verhaal?

“Elk juweel is met hart en ziel gemaakt. Je zit daar lang aan te werken. Het is niet dat elk juweel een sprookje verbeeldt, maar het komt wel recht uit het hart. Ook het werken op maat, vaak voor bruidjes of feesten doe ik graag. Dan heb je vanzelf al een verhaal.”

Hoe werk jij: met een muziekje en een wierookje?

“Eerder een muziekje en een kop koffie. Ik ben er echt wel constant mee bezig. Er komt natuurlijk wel meer bij kijken dan juwelen maken alleen. Soms denk ik: zal ik er nog wel een winkel bijnemen, groeit het dan niet boven mijn hoofd. Soms zeggen mensen wel eens: “Laat dat toch maken in China, maar dat zou ik van mijn leven niet willen. Niet alleen verlies je dan de controle over de kwaliteit, maar het feit dat ik niet elk juweel zelf zou maken vind ik niet aanvaardbaar. Geen massaproductie voor mij. Ik verpak alles ook in zijdepapier en speciaal ontworpen doosjes met een briefje erbij: ‘gefeliciteerd met uw aankoop. De satijnen strikjes kan u reinigen met water en zachte zeep’, alsof je een echte schat hebt gekocht, waar je bij wijze van spreken elke dag tegen kunt spreken. Dat is het gevoel wat ik mensen wil meegeven: dat ze een schat hebben aangeschaft.”

Wat inspireert jou?

“Ik ga in mijn atelier zitten omringd met mijn materialen en dan begin ik te combineren en dat leidt altijd tot iets. Ik ben niet bewust bezig met modetrends, omdat ik alles maak naar mijn eigen smaak. Als ik een jurkje heb gekocht in een bepaalde kleur, maak ik iets dat past bij de kleur en snit van die jurk. Natuurlijk krijg je ideeën als je de collecties van de betere merken bekijkt, maar ik wil absoluut niet kopiëren. De ene keer is het een fijne ketting, dan weer een ketting met grote parels, hoewel ik eerder een voorliefde heb voor grote parels. Dat vind ik mooi.”

Je werkt graag met parels, zijn er nog andere materialen waar je het liefst mee werkt?

“Kersenkwarts, natuursteen, zoetwaterparels, kristallen, schelpjes en af en toe echt zilver. Voor de winterjuwelen gebruik ik vooral veel satijn en nertsbolletjes. Verder heeft elk juweel een strikje. Dat is mijn handtekening. Zonder strikje vind ik het kaal. Het past ook bij het romantische van mijn collectie. Soms herken ik die strikjes op straat. Als iemand op straat iets van jouw hand draagt: dat vind ik de max. Dan loop ik daar met een enorme smile. Aan het strikje herken je mijn juwelen. Dat geldt zelfs voor mijzelf.”

Je bent nu enkele jaren bezig. Waar kunnen mensen jouw juwelen vinden?

“Via de website en verder bij Natan in Kortrijk, à Suivre in Gent, Aubergine in Roeselare, Jean-Luc Alexandre in Knokke en Margot in Waregem. Op termijn wil ik wel een eigen winkel, maar alles op zijn tijd. Nu wordt de web-shop veel gebruikt om te bestellen. Mensen bestellen vaak juwelen op maat. Voor bruiloften en andere feesten zoeken ze een passend juweel bij hun outfit. Dat op maat maken doe ik graag. Mensen komen dan naar mijn atelier met hun jurk. Verder organiseer ik ook juwelenavonden: vrouwen nodigen thuis een groep van vijftien vriendinnen uit en ik demonstreer mijn juwelen, op zijn tupperware’s. Die juwelenavonden zijn altijd heel gezellig: allemaal voor de spiegel oorbellen passen.”

Kun je zelf je collectie omschrijven?

“Eigenlijk zijn het drie collectie. Les PerlePhines bevat oorbellen die ingewikkelder zijn, meer details hebben. Deze zijn ietsje duurder omdat ze arbeidsintensief zijn. Les Favorits de Pomme is een oorbel in het eenvoudig klassieke model, maar in alle kleuren die je kunt bedenken. Mensen kunnen zelf kiezen. Bijvoorbeeld: ik wil een roze strikje en een witte steentje. Souvenirs d’été bevat de lange halskettingen en armbanden, alles behalve oorbellen. Mijn juwelen zijn voor romantische zielen, ze zijn heel vrouwelijk. Mijn juwelen zijn verder niet mode-gebonden en voor alle leeftijden: van communiekantjes tot dames op leeftijd. Ik krijg ook veel bruidjes over de vloer. Vooral nu, want het is nu het trouwseizoen. Qua kleur is dat altijd wit en gebroken wit en crème, maar wel alle modellen. Vaak een broche voor op de jurk of lange halskettingen bij een lage bustier-jurk.”

Welke juwelenontwerpers zijn jouw voorbeelden?

“Hoewel hun collecties helemaal anders zijn, vind ik Wouters en Hendrix heel goed. Zij trekken zich ook niets aan van trends en blijven echt trouw aan hun eigen stijl. Het komt bij hen ook hun hart. Ze hebben het al ver geschopt: ze bestaan al lang en zijn ook buiten België gekend. Dat vind ik knap.”

En voor wie zou je graag eens juwelen ontwerpen? Als je Natan zegt, zeg je ook prinses Mathilde.

“Zeker, maar liever nog prinses Maxima. Ik had ook graag voor mijn grootmoeder ontworpen. Helaas heeft ze dit niet meer mogen meemaken. Ze wist wel dat ik dit deed, maar het lanceren van mijn eigen merk heeft ze niet meer meegemaakt. Mijn grootvader is wel apetrots. Dat ik mijn collectie naar haar heb vernoemd vindt hij echt fantastisch.” Voor

Meer informatie over Souvenirs de Pomme.