De Zweedse speelgoedleverancier Top Toy heeft een catalogus uitgebracht waarin jongens staan te strijken en spelen met een föhn, terwijl meisjes spelen met auto’s en bouwen legohuizen. Zo hoopt het bedrijf het onderscheid tussen meisjes- en jongensspeelgoed te doorbreken. 

 

Zweden staat bekend voorloper te zijn in het streven naar gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Uit onderzoek van Top Toy bleek dat Zweedse klanten behoefte hadden aan het doorbreken van stereotypen. De catalogus is speciaal voor de Zweedse markt gemaakt.

Ook in de winkels van Top Toy verandert het nodige. Zo wordt het winkelpersoon getraind om klanten anders te helpen en verdwijnen de jongens- en meisjeshoeken en kinderen worden gewoon gevraagd welk speelgoed ze leuk vinden om mee te spelen.

Volgens Elisabeth Trotzig, Zweeds ombudsman, gaat het erom dat je kinderen niet uitsluit van welk speelgoed dan ook. Een kind heeft nog geen visie op verschillen tussen seksen, dat wordt hun opgelegd door marketeers. Intussen heeft nog een andere Zweedse speelgoedproducent de catalogus aangepast. Ook hier zien we jongens koken en meisjes in speelgoedauto’s.