Vandaag is het World Toilet Day. Op deze dag wordt er over de hele wereld aandacht gevraagd voor de noodzaak van goede sanitatie en hygiëne. In Amstelveen gebeurt dat wel op heel aparte wijze. Daar krijgen toiletgangers een video te zien met toiletten in derdewereldlanden. Door middel van een ‘experience-wc,’ die uitgerust is met een audiovisuele filmprojectie, kan iedereen het contrast met onze Nederlandse voorzieningen ervaren. 

Een Afrikaans toilet is in veel gebieden nog steeds een gat in de grond, zonder rioleringsvoorziening of stromend water. Door middel van een videoprojectie in de toiletfaciliteit van 2theloo kreeg het winkelend publiek te zien hoe men in Afrika de uitwerpselen uit de latrine opgraaft en in de rivier stort, waar verderop vrouwen de was doen. Vervolgens kwam toiletgebruikers via een magic mirror een impactvolle videoboodschap onder ogen. “Het contrast met de westerse sanitaire omstandigheden is schrijnend. We willen hiermee bewustwording creëren over het verschil tussen de hygiënische voorzieningen in Nederland en de erbarmelijke situatie in andere delen van de wereld. “2,5 Miljard mensen hebben geen goede sanitaire voorzieningen. Terwijl wij het vaak zo vanzelfsprekend vinden,” aldus Gertie Eikenaar, directeur communicatie bij SCA Benelux.

Sterfgevallen door ontbrekende hygiëne
Nog steeds sterven er jaarlijks 1,6 miljoen mensen en dagelijks 2.000 kinderen aan de gevolgen van cholera, diarree en worminfecties. Ziekten die met name veroorzaakt worden door vieze toiletten (of het ontbreken van toiletten) en slechte hygiëne. Eikenaar: “Deze cijfers zijn wat ons betreft letterlijk ‘serious shit.’
Veilig drinkwater, goede sanitatiemogelijkheden en basis hygiënevoorzieningen zouden voor iedereen ter wereld beschikbaar moeten zijn. Vanuit die gedachte werken we samen met 2theloo en Roca, We Are Water Foundation, aan duurzame oplossingen voor dit probleem.” Alle bezoekers van de ‘experience-wc’ in Amstelveen kunnen hun 2theloo toegangsvoucher doneren. De opbrengst wordt verdubbeld door SCA en gaat naar een project van de We Are Water Foundation in Bangladesh, waar latrines op scholen worden aangelegd. 

Over SCA
De actie is een initiatief van hygiënespecialist SCA, in samenwerking met toiletwinkel 2theloo. SCA is een toonaangevend, wereldwijd hygiëne- en bosproducten bedrijf. De Groep ontwikkelt en produceert duurzame personal care-, tissue- en bosproducten. Voor meer informatie, bezoek www.sca.nl.

Over 2theloo
2theloo is een toiletconcept met altijd schone toiletten, een uniek wc-design en een winkel met cadeaus en toilet gerelateerde artikelen. Momenteel zijn er bijna 200 toiletwinkels in winkelcentra, toeristenlocaties en benzine- en treinstations in 15 landen. Voor meer informatie: www.2theloo.com.  

Over Roca/We Are Water Foundation
Roca richtte in 2010 de We Are Water Foundation op met als missie de negatieve effecten van gebrek aan watervoorziening in de wereld te verminderen en hierover maatschappelijke bewustwording te creëren. Voor meer informatie over de We Are Water Foundation: www.wearewater.org.