Varkenshaar bij de productie van brood, visgelatine in vruchtensap, dierlijk stremsel uit de maag van geslachte kalveren in kaas, fruit dat glanzend wordt gemaakt met een was gemaakt van luizen. Consumentenorganisatie foodwatch start de e-mailactie Toon de ‘verborgen dieren!’ om duidelijke regels en wetten te eisen, zodat we weten wat we eten.

Je kunt overtuigd vegetariër of veganist zijn en in werkelijkheid dagelijks dierlijke bestanddelen of dierlijke producten consumeren. Ook mensen die om religieuze redenen geen varkens- of rundvlees eten, weten nooit wat ze daadwerkelijk binnen krijgen, zo stelt foodwatch op haar website. Volgens de organisatie zitten er dierlijke bijproducten of producten in kaas, sap, olijfolie, brood en chips en nog heel wat andere voedingsproducten. Toch staat dit niet – of in bedekte termen – vermeld op de verpakking. Dat komt omdat deze dierlijke ingrediënten kunnen worden opgevoerd als E-nummer. Dat zegt consumentenorganisatie foodwatch.

Dierlijke E-nummers
En heel wat E-nummers zijn gemaakt van dierlijke producten. Neem E120: karmijnzuur, een rode kleurstof die is gemaakt van luizen of E542: niets anders dan beendermeel. Andere E-nummers kunnen een dierlijke óf een plantaardige herkomst hebben, zoals E628: kaliumguanylaat, een smaakversterker, en E471: mono- en diglyceriden van vetzuren, een verdikkingsmiddel. Ook ingrediënten als aroma’s kunnen dierlijke bestanddelen bevatten, zonder dat dit op het etiket te lezen is. Ze staan dus verborgen op de verpakking en om ze in de winkel te herkennen moet je een flinke lijst uit je hoofd leren.

Wist je dat … ?
Om je alvast op weg te helpen, stelde foodwatch een wist je dat-lijstje samen van enkele voedingsproducten die we vaak dagelijks gebruiken. Zo bestaat Carbonell Olijfolie met Omega 3 voor 1,5 procent uit visolie en zit er in brood vaak L-cysteïne, gemaakt van eendenveren of varkenshaar. In de geitenkaas Chavroux La Tendre Bûche zit gelatine afkomstig van varkens en in de meeste kazen wordt stremsel gebruikt uit de maag van geslachte kalveren. De volgende keer dat je je tanden in een verse appel zit, bedenk dan dat fruitsoorten regelmatig een glanslaagje krijgen van bijenwas of schellak, ook een soort was, dat wordt gemaakt van luizen. 

E-mailactie 
Om meer duidelijkheid te eisen voor consumenten start foodwatch de e-mailactie Toon de ‘verborgen dieren!’ om de Nederlandse minister Edith Schippers van Volksgezondheid te bewegen om de regels voor etiketten aan te passen om zo elke onduidelijkheid weg te nemen.