Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Vrouwen hebben meer nachtmerries en ook wildere en agressievere dromen dan mannen. Verder dromen vrouwen ook een stuk realistischer en emotioneler. Dit zou worden veroorzaakt door vrouwelijke hormonen die effect hebben op onze dromen. Dat beweert Davina Mackail, auteur van het boek The Dream Whisperer. “Vrouwen dromer emotioneler en hebben meer nachtmerries, net voor ze ongesteld worden.”

Na de ovulatie daalt de lichaamstemperatuur, terwijl voor de menstruatie de temperatuur juist stijgt. Uit een universitaire Britse studie blijkt dat deze temperatuurschommelingen, veroorzaakt door de maandelijkse cyclus, leiden tot meer kleurrijke dromen. “Net voor hun menstruatie hebben vrouwen agressievere dromen. Ook zullen ze zich hun dromer beter herinneren,'” zegt dokter Jennie Parker.

Ook zwangerschap leidt tot bijzonder levendige dromen. “Gedurende de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel van vrouwen. Hierdoor zal de zogenaamde REM-periode tijdens de slaap langer duren. Het is tijdens deze periode dat we het meest levendig dromen,” zegt slaapexpert Victoria Dawson, tevens auteur van het boek Insomnia: The Essential Guide. Omdat vrouwen tijdens de zwangerschap ook vaker in hun slaap worden verstoord, zullen ze zich hun dromen ook beter herinneren. Ze worden namelijk vaker en sneller wakker tijdens de REM-slaap.

Dieren en water

“Zwangerschap heeft een grote invloed op onze dromen,” bevestigt Kelly Bulkeley. “We herinneren ons onze dromen beter, er komen meer dieren en water voor in onze dromen en we hebben vaker nachtmerries.”

Maar niet allen een zwangerschap heeft invloed op onze nachtmerries. “Vrouwen hebben in het algemeen meer last van nachtmerries,” zegt dokter Parker. “Enkel 19 procent van de mannen heeft last van nachtmerries, tegenover 30 procent van de vrouwen.”

Dat vrouwen hun dromen beter herinneren, komt ook omdat vrouwen na afloop eerder geneigd zijn om over hun dromen te praten. Vrouwen zouden ook meer openstaan voor nieuwe ervaringen, emotionele expressie en gevoeligheid, waardoor ze beter in contact staan met hun droomherinneringen.

Nuttige slaaptips

Het zou mooi zijn als al dat dromen ons energie en plezier zou bezorgen, maar niets is minder waar. Zo zou de helft van de vrouwen zich vermoeid voelen en 60 procent van de vrouwen boven de dertig voelt zich zelfs uitgeput.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder heftig dromen? Er zijn een aantal dingen die we kunnen doen. Minder kaas eten voor het slapen gaan bijvoorbeeld en geen alcohol, sigaretten, chocolade en cafeïne meer nuttigen, omdat deze een negatieve invloed zouden hebben op onze slaap.

Niet dat deze producten dromen veroorzaken, maar ze verstoren wél ons slaappatroon, waardoor we eerder geneigd zijn wakker te worden tijdens de REM-slaap. Wie twee uur voor het slapen gaan niet eet en zich goed ontspant zal minder snel last hebben van deze slaapstoringen. Dat betekent ook: niet meer internetten of televisie kijken voor het slapen gaan.  

Wie ondanks dit alles nog altijd droomt dat hij of zij wordt achterna gezeten door een slechterik of neerstort met een vliegtuig, moet beseffen dat dromen ook essentieel en zelfs nodig zijn. Zo zou de REM-slaap ons helpen bij het oplossen van creatieve problemen. En uit onderzoek op de universiteit van Harvard bleek dat wij dankzij een goede REM-slaap beter in staat zijn om moeilijke taken tot een goed einde te brengen. Slaapgebrek daarentegen zou coördinatie- en leerproblemen veroorzaken, leiden tot irritatie en een gebrek aan concentratievermogen.

Droomonderzoekers geloven zelfs dat er een verband bestaat tussen dromen en een gevoel van welbehagen. Door levendig te dromen zou je ook je dagfantasieën bewuster beleven.    

Dromenuitleg

De vijf meest voorkomende vrouwelijke dromen en hun symbolische betekenis volgens psychologen.

Naakt verschijnen in het openbaar

Dit zou betekenen dat je je kwetsbaar voelt en bang bent om je open te stellen. Het betekent ook dat je overweldigt wordt door iets in je leven, waar je niet op voorbereid bent.

Achterna gezeten worden

Wie achterna wordt gezeten in zijn of haar droom, vermijdt iets in het dagelijks leven. Datgene of degene die je achterna zit in je droom, vertegenwoordigt vaak ook een aspect van je persoonlijkheid, zoals jaloezie, angst of haat.

Vallen

Dit kan betekenen dat je wordt overweldigd door iets in je dagelijkse leven waar je niet tegenop gewassen bent. Het kan ook een gevoel van falen of je minderwaardig voelen betekenen.

Vliegen

Dit is een lucide manier van dromen, wanneer je ook beseft dat je droomt. Als je geniet van het vliegen, betekent dit dat je alles onder controle hebt. Wie angst voelt is bang voor uitdagingen of het hebben van succes.

Tanden die uitvallen

Dromen waarin je tanden uitvallen, verbrokkelen of wiebelen staan in verband met problemen met het zelfvertrouwen. Experts geloven dat deze dromen je angsten reflecteren wat betreft je voorkomen of hoe anderen over je denken. Een andere theorie is dat je bang bent dat je jezelf voor schut zet of dat je je ergens voor schaamt.

Bron: Daily Mail. *Foto’s: Sharon-Anouk Brouns.