De beelden van de vluchtelingenkampen met Syrische vluchtelingen zijn hartverscheurend. Daarom is het goed nieuws dat de Libanese regering eindelijk toestemming heeft gegeven voor de import van tenten en bouwhuisjes. De bouwpakketten, waaronder de IKEA-vluchtelingenhuisjes, kunnen de vluchtelingen beschermen tegen de barre winter die voor de deur staat.

Hulpverleners lobbyen al 6 maanden voor de invoer van betere tenten waardoor het lot van de vluchtelingen, onder wie veel kinderen, zou kunnen worden verlicht. Een van de goedkoopste modellen van 1000 euro werd ontwikkeld door de Zweedse woonketen IKEA. Het gaat om doe-het-zelf bouwpakketten. Het pakket bestaat uit een licht stalen frame, verstevigde triplex platen, met verlichting en verwarming opgewekt met zonnepanelen.  

Het hutje staat al na 4 uur recht en gaat zeker 3 jaar mee. En juist daar wringt het schoentje. De regering van Beiroet is bang dat de ‘luxueuze’ tenten zo goed bevallen dat de Syrische vluchtelingen niet meer weg willen en zich permanent in hun buurland zullen vestigen. Gelukkig is de regering nu toch overstag gegaan.

Ontwikkeling woonunit
Twee jaar geleden heeft de IKEA Foundation en een team van Zweedse ontwerpers van Refugee Housing Unit (RHU) en UNHCR, het Vluchtelingenagentschap van de VN het bouwproject opgezet. Samen ontwikkelden de drie organisaties een nieuwe woonunit voor vluchtelingen in kampen: duurzamer, veiliger, waardiger en comfortabeler. Het nieuwe prototype werd voorgesteld op Wereldvluchtelingendag, 20 juni 2013, en is vanaf dan getest in vluchtelingenkampen in Ethiopië. 

12 jaar
Op dit moment wonen wereldwijd 3,5 miljoen mensen – mannen, vrouwen en kinderen – in tentenkampen. Gemiddeld brengt een gezin dat op de vlucht is 12 jaar door in een kamp. Hoewel veel opgroeiende kinderen een vluchtelingentent dus als hun thuis beschouwen, gaat de gemiddelde traditionele tent slechts 6 maanden mee. Om de miljoenen kwetsbare families die op de vlucht zijn voor geweld, conflicten, vervolging en natuurrampen een waardig en veilig alternatief te bieden, ontwikkelden de IKEA de nieuwe woonunit.

De nieuwe woonunit is niet langer een tent, maar heeft het uitzicht van een klein ‘huisje.’ De woonunit is zeer licht en makkelijk te transporteren, maar biedt tegelijkertijd toch meer stevigheid en veiligheid dan een klassieke tent.  Ze bestaan uit lichte panelen die goed isoleren tegen zowel warmte als koude. In de dakpanelen zijn uiterst lichte zonnepanelen ingewerkt, zodat elke unit over zijn eigen hernieuwbare energiebron beschikt. Dit zorgt ervoor dat families ook na zonsondergang nog huishoudelijke taken kunnen verrichten en dat kinderen kunnen lezen of hun huiswerk maken.