Weet je maar niet wat je moet kiezen? Dan kan je best je instinct volgen, dat geeft je meestal de juiste oplossing, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van het Israëlische Tel Aviv. Bij de studie van de afdeling psychologie van de universiteit van Tel Aviv ging men kijken wat er gebeurt als je mensen dwingt te beslissen puur op basis van hun buikgevoel.

 

Tijdens de proef kregen proefpersonen cijferreeksen voorgeschoteld. Telkens moesten ze aangeven welke reeks het hoogste gemiddelde zou hebben, maar de reeksen flitsen altijd net te snel weg zodat de proefpersonen niets konden uitrekenen. Wanneer de mensen op hun instinct vertrouwden, bleken ze veel sneller het juiste antwoord te geven. Bij cijferreeksen van 6 getallen gaven zo’n 65% van de proefpersonen het juiste antwoord, bij cijferreeksen van 24 getallen ging het al om 90%. Hoe moeilijker het probleem, hoe beter het dus is om je instinct te geloven.

De proeven maken duidelijk dat we zelfs als we razendsnel moeten beslissen altijd de factor ‘waarde’ toevoegen. We gaan eerst kijken naar de sterktes en zwaktes om een algemeen beeld te scheppen, vooraleer we een uiteindelijke beslissing nemen. 

“Onze studie toont aan dat mensen een opmerkelijke gave hebben om waarde op een intuïtieve manier te integreren. De mogelijkheid bestaat dan ook dat we in ons brein een systeem hebben dat gespecialiseerd is in het afwegen van iets of iemands waarde,” aldus professor Usher van de universiteit in Tel Aviv.

Foto; Sharon-Anouk Brouns.