De komende nachten koersen we met onze planeet weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat heel veel vallende sterren oplevert. De piek ligt in de nacht van 12 augustus als er 100 tot 120 vallende sterren waar te nemen zijn.

De Perseïden-meteorenzwerm is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle, waar de aarde elke zomer doorheen trekt. Heel wat S stofdeeltjes komen dan met 60 km per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en dat veroorzaakt een kortstondige lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Het maximum aantal vallende sterren valt rond 11 of 12 augustus, maar de piek zou op 12 augustus liggen, met 100 tot 120 meteoren per uur.  

Blote oog

Om de vallende sterren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Wie met het blote oog minstens 15 minuten blijft kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel zal za zeker waarnemen. De beste plaats om te gaan kijken is een donkere plaats buiten de stedelijke gebieden in de tweede helft van de nacht, te zien. De lichtsporen zijn het meest talrijk bij het sterrenbeeld Perseus in het noordoosten. En nu maar hopen dat de volle maan en het weer geen roet in het eten gooien.