Onderzoekers ontdekten dat je uiterlijk in de beginfase van een sollicitatieproces belangrijker is dan je talent. Zo blijken aantrekkelijkheid, zelfvertrouwen en een fitte uitstraling, belangrijker dan je opleiding, afkomst, of leeftijd volgens nieuw onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau in Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat aantrekkelijke mensen maar liefst 20 procent meer kans maken om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek dan de wat minder knappe koppen. Aanleiding voor het onderzoek is de toenemende beeldcultuur en zichtbaarheid online. 

Solliciteren kan bijna niet meer zonder foto. Via Facebook of LinkedIn zien werkgevers onmiddellijk hoe iemand eruitziet. De onderzoekers  vroegen zich af wat de gevolgen hiervan zijn. Aan 129 mensen werd vervolgens gevraagd portretfoto’s van Nederlandse mannen en vrouwen te beoordelen op hun uiterlijk. Daarbij werd hen gevraagd rekening te houden met hun leeftijd, geslacht en etnische achtergrond om een zo objectief mogelijk oordeel te krijgen.

20 procent voordeel
Vervolgens werd aan 1.600 mensen gevraagd wie zij wel of niet voor een baan als medewerker van een kantoorboekhandel of consultancy-kantoor zouden kiezen. De foto’s waren voorzien van fictieve naam, leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring. Zo bleek dat knappe mensen 20 procent voordeel hebben. Met een onaantrekkelijk gezicht heb je meer dan twee keer zo weinig kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

De onderzoekers waren zelf verbaasd over de resultaten. Dat uiterlijk een rol zou spelen was wel te verwachten, maar dat het zoveel zou uitmaken vonden ze zeer verrassend.