Vrouwen zouden niet moeten lachen in het openbaar, zo liet de Turkse vicepremier Bülent Arinç weten terwijl hij een betoog hield over de ‘morele teloorgang’ in zijn land. Voor veel Turkse vrouwen was de uitspraak juíst een reden om te lachen. Op Twitter verschenen de afgelopen dagen talloze foto’s van lachende Turkse vrouwen.

Bülent Ar?nç van de regerende AK-partij sprak op een bijeenkomst om het einde van de Ramadan te vieren over de volgens hem algemene ‘morele teloorgang’ in zijn land, zoals het – in zijn ogen – ‘buitensporige’ gsm-gebruik. Maar het meest opvallende wat hij zich liet ontvallen was toch wel dat hij alle mannen als vrouwen opriep tot kuisheid. Volgens de vicepremier is het de schuld van de televisie en de media dat tieners veranderen in ‘seksverslaafden.’ “Mannen en vrouwen moeten veel meer een gevoel van schaamte een eer hebben,” aldus Bülent Ar?nç in de Hürriyet Daily News.

“Waar zijn onze meisjes, die lichtjes blozen, hun hoofd buigen en hun ogen neerslaan als wij hen aankijken terwijl zij het symbool voor kuisheid is,” vroeg de vicepremier zich verder luidop af. Om vervolgens ook de Turkse mannen nog de nodige raad te geven. “Mannen zullen geen rokkenjagers zijn. Zij zullen trouw zijn aan hun vrouw en hun kinderen liefhebben. Vrouwen zullen weten wat haram is en wat niet. Zij zullen daarom niet lachen in het openbaar,” zo voegde hij er nog aan toe.

Lachend protest
Het laatste advies van de vicepremier was voor veel Turkse vrouwen aanleiding om dan maar met de viceminister te lachen. En dat op de meest openbare plaats ter wereld: Twitter. Talloze vrouwen plaatsen een selfie, terwijl ze breed lachen naar de lens. Of ze fotografeerden zichzelf en/of elkaar met een big smile op hun gezicht. De foto’s werden op de sociale media geplaatst met de hashtags #kahkaka (hardop lachen) #direnkahkaha (verzetlach) en direnkadin (verzetvrouw).
Het waren overigens niet alleen jonge Turkse die glimlachend protesteerden tegen de uitspraken van hun vicepremier, ook oma’s, moeders en tantes lachten zich samen of alleen een deuk voor de camera. 

Wie het laatst lacht …
En dus kreeg een andere (mannelijke) Turkse politicus, Ekmeleddin ?hsano?lu, zijn zin. Hij reageerde via Twitter al direct na afloop van de uitspraken van Bülent Ar?nç verontwaardigd. “Turkije heeft meer dan ooit de behoefte aan het gelach van vrouwen.” Gelijk heeft hij. En wij voegen daar nog aan toe: ‘Wie het laatst lacht, lacht het best.’

 

Foto’s: Twitter