Enkele selfies van een zwarte kuifmakaak die leeft op het Indonesische eiland Sulawesi zijn de inzet van een rechtszaak over intellectueel eigendom. Terwijl de aap in kwestie zich van geen kwaad bewust is, sleept natuurfotograaf David Slater Wikimedia Commons voor de rechter. Als eigenaar van de camera wil hij dat de selfies van de aap van hun website Wikipedia worden gehaald. Maar het Amerikaanse bedrijf meent dat niet Slater, maar de kuifmakaak copyright heeft op de selfies. David Slater sleept Wikimedia Commons voor de rechter om de zaak te beslechten.

 

De Britse natuurfotograaf was in 2011 in Indonesië om foto’s te nemen van een kuifmakaak toen een aap uit de groep met zijn camera aan de haal ging en vervolgens honderden foto’s maakte. Tussen de vele mislukte en wazige foto’s vond Slater achteraf enkele perfecte en amusante selfies. De foto’s werden vervolgens wereldwijd gepubliceerd in tijdschriften en op websites. Ook op Wikipedia werden enkele selfies van de aap geplaatst, die voor iedereen gratis te gebruiken zijn. 

‘Apen hebben geen auteursrecht’
Slater krijgt van Wikimedia Commons ook geen vergoeding, omdat de aap de foto’s maakte en niet hijzelf. “Onzin,” aldus de natuurfotograaf die vindt dat hij als eigenaar van de camera veel inkomsten misloopt. Hij stuurde de afgelopen jaren namelijk al verschillende dwingende aanvragen naar Wikimedia Commons om zijn foto te verwijderen. Maar het bedrijf oordeelt dat dieren niet over auteursrecht kunnen beschikken. Deze foto’s zijn volgens de regels van Wikimedia Media al jaren voor iedereen vrij te gebruiken, omdat dieren geen auteursrecht kunnen hebben. 

Slater vindt dat niet Wikimedia dat moet uitmaken, maar een rechter. De rechtszaak kan hem meer dan 12.500 euro kosten, vertelt Slater in de Britse krant The Telegraph. Maar hij denkt dat hij sterke argumenten heeft. “Een aap maakte de foto, maar ik zette alle apparatuur op. De trip naar Sulawesi was bovendien enorm duur en daarbij had ik voor duizenden euro’s materiaal bij mij dat niet door de aap, maar door mij ís gedragen. Reken daar het computermateriaal dat ik nodig heb om foto’s te laden bij en de verzekering voor dat materiaal … Fotografie is een duur beroep. Voor elke 10.000 foto’s die ik maak, is er eentje die genoeg geld opbrengt om mij een tijd gaande te houden. Dit was zo’n foto. Het was eigenlijk een heel jaar werk om die foto te krijgen.”

Wordt vervolgd. 

foto Wikipedia/David Slater/Zwarte kuifmakaak