Vandaag vindt in het St Radboud in Nijmegen de allereerste internationale conferentie plaats over seksualiteit en ons brein. Hoe regelt het brein ons seksuele gedrag? Beïnvloeden afwijkingen in de hersenen ons seksuele functioneren zijn slechts enkele vragen die de meest vooraanstaande deskundigen ter wereld proberen te beantwoorden. Zo blijkt dat er door een seks-thermostaat in ons hoofd chemische explosies ontstaan als deze wordt geprikkeld.

Nog nooit is er een wetenschappelijke conferentie geweest over de sturing van ons seksuele gedrag door het brein. Toch is datzelfde brein de belangrijkste erogene zone die we hebben. Vooral dankzij de vele mogelijkheden van de MRI-scanner wordt er steeds meer bekend over de structuur en functie van ons brein in relatie tot aspecten van seksualiteit.

Daarom werd het, volgens Paul Rabsztyn, seksuoloog bij het UMC St Radboud en Janniko Georgiadis, neurowetenschapper bij het UMC Groningen, hoog tijd voor een symposium over dit onderwerp. Zij hebben nationale en internationale deskundigen uitgenodigd om hun onderzoek in Nijmegen te komen presenteren.

Eén van hen is de Canadese neurobioloog Jim Pfaus. Hij is expert op het gebied van de organisatie van de hersengebieden voor seksuele verlangens en remmingen. Hij werkt vooral met diermodellen, maar weet zijn kennis overtuigend te vertalen naar de menselijke seksualiteit. Tillmann Krueger, verbonden aan de Medizinische Hochschule van Hannover, heeft veel onderzoek gedaan naar het brein van mensen met afwijkend seksueel gedrag, waaronder pedoseksuelen. Zijn voordracht gaat over de hersengebieden die iets zeggen over normaal en afwijkend seksueel gedrag.

Ook Nederlandse wetenschappers, onder wie Dick Swaab, Nico Frijda, Reinout Wiers en Marcel Waldinger zijn spreker op de conferentie. Klinisch psychologe Wineke Smid, verbonden aan de Van der Hoeven Stichting, licht haar onderzoek toe onder plegers van seksueel geweld.

De informatie die op de conferentie gepresenteerd wordt, is niet alleen interessant voor neurowetenschappers, seksuologen, (medisch) psychologen en medisch specialisten, maar ook voor (medisch) studenten en geïnteresseerde leken.

Zo zou zich in de hersenen een seks-thermostaat bevinden. Als de thermostaat wordt geprikkeld, ontstaat een chemische explosie in het hoofd, die allerlei processen in gang zet. Als er iets mis is met de thermostaat en dus met de explosie, ontstaan problemen met seks of zelfs seksueel afwijkend gedrag.