Gisteren zijn wij eens flink kamerplanten gaan inkopen, omdat planten in huis voor meer zuurstof zorgen en de luchtkwaliteit verbeteren. Vandaag lezen wij dat planten ook onze creativiteit aanzienlijk verhogen. Robert Ulrich van de Texas A&M University concludeert dat mannen tot 15 procent meer creatieve ideeën bedachten, terwijl vrouwelijke deelnemers met eenzelfde percentage meer flexibele oplossingen kwamen opzetten nadat bloemen en planten in hun kantoor waren geplaatst.

Uit een andere studie blijkt dat kinderen opmerkelijk meer creatieve spelletjes gingen spelen wanneer ze zich op een speelplaats bevonden waar veel groen aanwezig was. Planten en bomen hebben overal een positief effect op de samenleving: in een plantrijke, groene stadsomgeving worden tot 48 procent minder vandalenstreken en 52 procent minder gewelddadige misdrijven gepleegd. Volgens de onderzoekers hebben planten een positief effect op de gemoedstoestand van mensen  en neemt de kans dat ze een misdrijf plegen daardoor af.

De NASA heeft op basis van onderzoek een lijst samengesteld van vijftig kamerplanten die gassen en schadelijke stoffen in kleine ruimtes verwijderen. Bovenaan staan de hartvormige philodendron (philodendron scandens ‘oxycardium’), de philodendron met olifantenoren (philodendron domesticum) en de korenhalmplant (dracena fragans massageana).

Groen

Ook de kleur groen zelf doet wonderen. Deelnemers aan een studie waarbij een reeks anagrammen moest worden opgelost deden tot dertig procent beter wanneer die anagrams in groene inkt waren opgesteld dan wanneer ze in rode inkt waren gedrukt.  De onderzoekers besluiten dat wie zijn creatieve kant wil optimaliseren groen moet gebruiken.

*foto: Sharon-Anouk Brouns.