In Vlaanderen is ophef ontstaan over een initiatief van Studio Brussel. De radiozender is op zoek naar de beste kontschudder van Vlaanderen. Onder het motto: ‘Wie wordt de Major Lazer Bubble Butt van Studio Brussel?’ wordt iedereen opgeroepen om een filmpje in te zenden, waarin – net als in de videoclip van het nummer Bubble Butt van Major Lazer – lustig met het achterwerk wordt geschud. De winnaar mag tijdens Rock Werchter op het podium nog eens met de billen shaken tijdens een optreden van Major Lazer. Niet iedereen is opgezet met de wedstrijd. “Deze kontencampagne maakt ons misselijk,” reageert de vrouwenraad vandaag in de krant De Morgen. 

 

‘Bubble Butt’ is een nummer van de groep Major Lazer waarin wordt ‘getwerkt:’ een dansstijl waarbij vrouwen nogal expliciet schudden met hun achterwerk. In de videoclip van Major Lazer is duidelijk te zien hoe dit schudden van de billen in zijn werk gaat. 

De band Major Lazer zal dit jaar optreden tijden het muziekfestival Rock Werchter. Aanleiding voor Studio Brussel om een danswedstrijd te lanceren via de eigen website en Facebook. Samen met de bandleden van Major Lazer zal er uit alle inzendingen een winnaar worden gekozen die zichzelf ‘de beste kontschudder van Vlaanderen’ mag noemen. Overigens worden zowel mannen als vrouwen opgeroepen om deel te nemen aan de wedstrijd.

Toch vinden veel mensen dat de ‘kontencampagne’ vooral gericht is op jonge vrouwen, mede door de afbeelding met enkele damesbillen die de campagne kracht bij moet zetten. Op Twitter werd gisteren direct na de lancering al de nodige kritiek geuit over de wedstrijd, die door tegenstanders als seksistisch wordt bestempeld.  

Ook op de Facebook-pagina van Studio Brussel zelf werd al kritiek geuit. Een vrouwelijke Studio Brussel-fan schreef: ‘… Over de muzikale kwaliteit van het nummer valt te twisten. Over de seksistische ondertoon niet echt; laat staan het bijhorende clipje. En dan krijgen jullie het idee hieraan een ‘ludieke’ wedstrijd te koppelen. Als jongerenzender zouden jullie beter even stilstaan met hoe jullie doelpubliek dit kan interpreteren…’

Ook blogger Wendy Kroy was niet opgezet met de stunt van Studio Brussel. Op haar blog  publiceerde ze het artikel Het (niet zo) subtiele seksisme van Studio Brussel, waarin de wedstrijd van Studio Brussel scherp wordt veroordeeld. Wendy Kroy besloot ook tot actie over te gaan en stuurde een brief naar de VRT waarin ze haar ongenoegen uit over de danswedstrijd. Ook deze brief publiceerde ze op haar blog.

Wat vind jij? Gaat Studio Brussel een stap te ver?