Het zijn weer modeweken en dat betekent dat de discussie over ultradunne modellen weer oplaait. Wat is het effect op meisjes die de dunne modellen zien? Jolanda Veldhuis deed jarenlang onderzoek naar dit effect. Volgens haar kunnen teksten zoals ‘Deze vrouw is te mager’ meisjes behoeden voor een negatieve invloed.

Vrijdag 3 oktober promoveert Jolanda Veldhuis aan de Vrije Universiteit Amsterdam met haar onderzoek naar de effecten van het zien van foto’s van ultradunne modellen op tienermeisjes. Of de meisjes ontevreden worden over hun eigen lichaam hangt volgens Jolanda Veldhuis af van de context, bijvoorbeeld een tekst, zoals een ‘disclaimer’ of commentaar van leeftijdsgenoten waarin meisjes die foto’s bekijken. ‘Deze vrouw is te mager.’

‘Deze vrouw heeft ondergewicht’
Het maakt zeker uit welke tekst er bij een model staat, ontdekte Veldhuis in haar onderzoek. “Simpele informatie werkt, maar een waarschuwing werkt al gauw averechts,” vertelt ze. “Simpele informatie, bijvoorbeeld ‘deze vrouw heeft ondergewicht’ zorgt ervoor dat tienermeisjes zich tevredener voelen over hun eigen lichaam. Een waarschuwing dat het bekijken van zulke modellen onbewust je zelfbeeld kan beïnvloeden had echter geen effect.”

Als bij een plaatje van een ultradun lichaam staat dat het een lichaam met een normaal gewicht is, zijn meisjes bovendien ontevredener over hun eigen lichaam. Ook reacties van leeftijdsgenoten op dunne modellen doen ertoe. Als zij bijvoorbeeld een ultradun model bestempelen als ‘iemand met maar een paar kilo ondergewicht’ voelen de meisjes zich ook ontevredener. De media kunnen ontevredenheid over het eigen lichaam met relatief simpele informatie tegengaan.

Realistisch beeld media belangrijk
In haar proefschrift concludeert Veldhuis dat een belangrijke rol is weggelegd voor de media. “Juist bij jongeren zijn media een belangrijke bron van informatie en sociale standaarden.” Media plaatsen de foto’s van ultradunne modellen, maar kunnen de heftige negatieve gevolgen voor meisjes bij het zien van ideale lichamen evenzogoed tegengaan, vaak met simpele informatie, en een gezonde lichaamsomvang promoten.

Ontevredenheid met het lichaam kan zich vertalen in ongezonde manieren om eruit te willen zien als de ultradunne vrouwen op de (veelal gephotoshopte) foto. Maar Veldhuis ziet mogelijkheden: “In media kan over de negatieve effecten gediscussieerd worden. Ook kunnen media een realistischer beeld creëren.”

Jolanda Veldhuis promoveert vrijdag 3 oktober om 11.45 uur in de Aula van de Vrije Universiteit.

foto©Sharon-Anouk Brouns