De Amerikaanse president Barack Obama is als winnaar uit de verkiezingsstrijd met Republikein Mitt Romney gekomen. Hoewel de stemmen in een groot deel van het land nog werden geteld, voorspelden alle grote tv-zenders vanochtend vroeg op basis van exit polls en statistieken een overwinning voor Democraat Obama.

 

De Democraten hebben in de Senaat hun nauwe meerderheid met een of twee zetels verruimd. Het Huis van Afgevaardigden zal naar verwachting min of meer ongewijzigd blijven, met relatief sterke Republikeinse meerderheid. Daardoor zal de machtsbalans tussen beide partijen niet veel veranderen, hoewel sommige commentatoren opmerken dat de Republikeinen door het verlies van tenminste twee belangrijke Senaatskandidaten van de Tea Party, de meest rechtse vleugel van de Republikeinen, opschuiven naar het midden.

Zoals verwacht won Romney in bijna alle zuidelijke staten, hoewel twee van de drie belangrijke strijdstaten in de regio, Virginia en Florida, neigden naar Obama. Romney won ook alle ‘boerenstaten’ in het midwesten, met uitzondering van Iowa, een van de negen nationale strijdstaten. Romney won ook in de Rocky Mountains, met uitzondering van de staten New Mexico, Nevada en Colorado.

Autoindustrie
Obama won het noordoosten, inclusief het traditioneel Republikeinse New Hampshire, een andere strijdstaat, de Midden-Atlantische staten en de bovenste (industrie)staten van het Midwesten, van Minnesota tot Maine en Maryland. Ook de belangrijkste strijdstaat, Ohio, ging naar Obama.
De meeste analisten denken dat Obama zijn overwinning in Ohio te danken heeft aan het feit dat hij in de campagne is neergezet als redder van de autoindustrie, terwijl Romney die industrie juist de rug toegekeerd zou hebben. Eén op de acht banen in Ohio is afhankelijk van de autoindustrie.
Obama won ook aan de westkust, inclusief in Californië, de meest dichtbevolkte staat. De Republikeinen slaagden er niet in Massachusetts te winnen, Romneys thuisstaat, en ook Wisconsin, de thuisstaat van Romneys running mate Paul Ryan, ging naar de Democraten. Ryan wist de steun van uiterst rechtse Republikeinen te winnen, maar zijn radicale economische ideeën over een minimale rol van de overheid en zijn sterke oppositie tegen abortus hebben mogelijk ook weerstand opgeroepen, met name onder vrouwelijke kiezers.

Israël
Uit de exitpolls blijkt dat meer vrouwen (55 procent) voor Obama hebben gestemd dan in 2008. Niet alleen vrouwen, maar ook minderheden zoals Afro-Amerikanen en Amerikaanse van Latijns-Amerikaanse afkomst waren belangrijk. Obama kreeg ongeveer 75 procent van de latinostemmen. Dit jaar stemden 25 procent meer latino’s dan bij de vorige verkiezingen. Latijns-Amerikaanse organisaties willen dat Obama immigratiehervorming hoog op de agenda zet. Obama zou minstens 95 procent van de Afro-Amerikaanse stemmen hebben gekregen.
Volgens de exit polls heeft 70 procent van de Joodse kiezers voor Obama gestemd, slechts 4 procent minder dan in 2008, ondanks Romneys herhaaldelijke kritiek op Obama’s Israëlbeleid.

Auteur: Jim Lobe/IPS

Foto: Obama plaatste deze foto vanmorgen zelf op Twitter met de tekst: ‘Four more years.’