Child Labor Free, een organisatie uit Nieuw-Zeeland, heeft een nieuw kledinglabel geïntroduceerd waardoor consumenten de zekerheid hebben dat het kledingstuk niet door kinderen is geproduceerd. Kledingmerken die zich aansluiten moeten informatie verstrekken over het productieproces, onderdelen en de afkomst van materialen. Ze moeten verder harde bewijzen voorleggen dat er geen sprake is van kinderarbeid. Alle informatie wordt gecontroleerd door accountantskantoor EY, het vroeger Ernst & Young. EY adviseert ook of een inspectie ter plaatse noodzakelijk is.

Kinderarbeid is niet iets uit een ver verleden. In de hoop op een betere bruidsschat worden meisjes uit de lage kasten in de Indiase staat Tamil Nadu de fabriek in gelokt. In de kledingfabrieken in Bangladesh werken kinderen dagelijks in bijzonder gevaarlijke en mensonwaardige arbeidsomstandigheden. En in de katoenvelden van Oezbekistan werken naar schatting 2 miljoen kinderen – waarvan sommigen slechts 7 jaar oud zijn – die door de overheid worden gedwongen om 10 uur per dag te werken gedurende twee tot drie maanden per jaar. Wereldwijd worden nog altijd miljoenen kinderen elke dag als goedkope arbeidskrachten ingezet. 

168 miljoen kinderen
Volgens de VN-organisatie International Labor Organisation (ILO) worden kinderen door kinderarbeid ‘berooft van hun jeugd, hun potentie en hun waardigheid.’ Volgens Unicef zitten naar schatting 150 miljoen kinderen mentaal, fysiek, sociaal of moraal gevangen in gevaarlijke beroepen die hun welzijn en hun toekomst in het gedrang brengen. Child Labor Free, een groep opvoedkundigen uit Nieuw-Zeeland, wil hier nu verandering in brengen.  

Samen met Unicef en Saatchi & Saatchi wil Child Labor Free consumenten wereldwijd bewust maken om een wereld te creëren ‘waar kinderen vrij zijn om kinderen te zijn.’ Door een certificatiesysteem te introduceren dat garandeert dat producten zijn vervaardigd zonder dat er kinderhanden aan te pas zijn gekomen.

Bedrijven die zich bij Child Labour Free aansluiten, moeten zelf alle bewijzen op tafel leggen dat er in hun volledige productieproces geen kinderen zijn ingezet. E&Y zal alles controleren en een rapport opstellen. Aan de hand van een rapport beslist Child Labor Free vervolgens of een inspectie ter plaatse noodzakelijk is. 

Mondiaal erkend
“Onze aanpak bestaat er uit dat we een gewetensvolle manier van consumeren willen bevorderen,” zegt Michelle Pratt, ceo en oprichter van Child Labor Free in een verklaring. “Op dezelfde manier waarop er in de schoonheidsindustrie een normbesef is dat het beter is om geen producten te kopen en verkopen die zijn uitgetest op dieren. Of zoals we betrouwbare bioproducten kopen die geen conserveringsmiddelen bevatten. Wij vinden dat ook ‘Child Labor Free’ een mondiale, erkende standaard zou moeten worden.” 

Moed
Child Labor Free zal het project eind augustus 2015 lanceren tijdens de Nieuw-Zeelandse Fashion Week. In een volgend stadium hoopt de organisatie haar activiteiten uit te breiden naar textiel, meubelair, speelgoed, schoonmaakproducten, huidverzorgingsproducten en andere verbruiksartikelen. 

“Wat we echt willen benadrukken is dat we een positieve beweging zijn die voor verandering pleit,” aldus oprichter Michelle Pratt. “We willen de kledingmerken die met ons in zee stappen in het zonnetje zetten. Het gaat om zeer complexe materie en het vergt moed om als bedrijf naar buiten te treden en te verklaren dat ze met ons samenwerken. Maar zijn er van overtuigd dat hun klanten hen er uiteindelijk voor zullen belonen.”  

Meer informatie: Child Labor Free. 

Bron: The Guardian. Foto’s: Child Labor Free.