We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Jammer, want juist in deze uitdagende tijden kunnen we wel wat extra positivisme gebruiken. Daarom is het vandaag Nationale Complimentendag. Bedoeling is dat je iemand anders oprecht een compliment geeft. Want waarom zou je het niet eens hardop zeggen? 

“De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”  aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910) En hoe waar deze stelling is wijzen onderzoeken dagelijks uit. Gebrek aan waardering is inmiddels de nummer 1 reden is waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en relaties stuk lopen.  

De Nationale Complimentendag draait puur om oprechte ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Twee zaken die niet te koop zijn, maar de mens het diepst raken. Op Complimentendag wordt iedereen uitgenodigd om elkaar massaal eerlijke complimentjes te geven.

Complimentendag is tien jaar geleden op 1 maart ontstaan in Nederland. De dag werd in het leven geroepen door de stichting ‘ Momentje voor een Complimentje’. De aanleiding was om toch minimaal één dag per jaar stil te staan bij datgene wat er eigenlijk goed is in onze omgeving. In 2010 riep het positieve mindstyle magazine CHANGE think positive de eerste Complimentendag in België in het leven. Sinds 2011 valt deze samen met de Nederlandse versie, op 1 maart. 

Je kunt je compliment ook versturen via de websites. Voor Nederland kan dat via ‘Nationale Complimentensite’. In België kun je terecht op Complimentendag.be.  

Foto©Sharon-Anouk Brouns.