Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Een uitgebreide studie heeft aangetoond dat mediteren even efficiënt zijn bij de behandeling van een depressie als antidepressiva. Daarom raden steeds meer psychiaters en psychologen hun patiënten aan om te mediteren om zich gelukkiger te voelen, zonder de bijwerkingen van antidepressiva.

De American Medical Association heeft de resultaten van een onderzoek deze week gepubliceerd. Hieruit blijkt dat meditatie de symptomen van een depressie effectief bestrijdt. Een van de onderzoekers noemde ‘mindfulness meditatie’ de meeste efficiënte vorm. Mindfulness, ook wel Vipassana- of inzichtmeditatie genoemd, is een techniek die haar oorsprong vindt in het boeddhisme zoals dat tegenwoordig in Zuidoost-Azië beoefend wordt. Het is een meditatievorm, waarbij methodisch gezien het ontwikkelen van opmerkzaamheid (mindfulness) centraal staat en waarbij je kunt leren om op een directe en ongekleurde manier ervaringen in jezelf te observeren.


Mediatie zelf is een techniek die 2.500 jaar geleden is ontstaan in het hindoeïsme en het boeddhisme. De populariteit in de westerse wereld is in de 20e eeuw aan het toenemen. In het Verenigd Koninkrijk wordt de techniek sinds 2004 officieel gebruikt om herval bij depressieve patiënten te bestrijden.

De oefeningen bestaan uit ademhalingstechnieken, die het lichaam moeten ontspannen.  Daarnaast leer je je gedachten te groeperen en te concentreren. Het aantal depressies en mensen aan de antidepressiva blijft stijgen, werkonzekerheid, financiële zorgen en meer stress door moderne technologieën. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voor mensen om de tijd te vinden om te ontspannen. Het is volgens experts echter nodig dat je je dagelijks loskoppelt van sociale media.

Hoe ga je aan de slag?

– De plaats waar je mediteert moet een rustig plek zijn waar je op je gemak bent en zo min mogelijk afgeleid wordt.

– Mediteren doe je zittend. Schaf jezelf een makkelijk kussentje aan of een meditatiebankje aan. 

– Traditioneel gezien wordt de ochtend als de beste tijd om te mediteren beschouwd. In vele oosterse leren wordt zonsopgang als het beste tijdstip gezien, omdat dan de natuurlijke energie nog niet verstoord is door menselijke activiteit. 

– Het is aan te bevelen om met de ademhaling meditatie te beginnen. Deze meditatie zorgt voor een betere concentratie en kalmte hetgeen de basis vormt voor elke andere meditatie. Focus je op het ritme van je ademhaling en maak je hoofd leeg. 

– Besef dat er door meditatie wel wat wordt blootgeledgd. Begin daarom met kortere mediaties. Probeer bijvoorbeeld vijf minuutjes in de ochtend en vijf minuten ’s avonds te mediteren en bouw dan langzaamaan op. 

– De kleermakerszit is de beste houding, zo stroomt de energie het best van het lichaam naar de geest. Hou je rug recht en zorg dat je schouders en heupen op geljke hoogte zijn. Kijk recht voor je uit naar een bepaald punt zonder te staren.

– Zorg ervoor dat je niet blijft haken in je gedachten. Laat alles gewoon gebeuren en telkens als je afdwaalt keer je terug naar je ademhaling. 

– Hoe regelmatiger je mediteert hoe meer plezier je eraan beleeft. Als je elke dag mediteert zal je merken dat het zich in je dagelijkse leven integreert.