Het woonblad Ariadne at Home heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de dingen waar mannen een hekel aan hebben in huis. Ten eerste is dat rommel (35%) en ten tweede de kleur roze. Maar liefst 34% van de mannen is tegen roze in huis. Ook oranje (14%), paars (13%) en zwart (13%) zijn niet erg populair in huis.

Opgeruimd staat netjes

De grootste dooddoener voor de sfeer in een huis is als te rommelig is, voor mannen (35 procent) geldt dit sterker dan voor vrouwen (24 procent). Maar te strak is ook niet wenselijk; dit is voor 25% van de Nederlanders een dooddoener voor de sfeer. Voor vrouwen is daarnaast persoonlijkheid in een interieur belangrijk; als deze ontbreekt 10. Kroonluchter/lampen 10% vindt een kwart van de vrouwen het meteen een stuk minder sfeervol ergens, voor mannen is dit met 14% veel minder van belang.

Do’s en dont’s

Gezelligheid creëren doen we dan vooral met licht; kaarsen en waxinelichtjes staan bovenaan als favoriete sfeermaker. Voor vrouwen geldt dit sterker dan voor mannen en voor mensen onder de 50 sterker dan voor mensen daarboven. Vrouwen zijn ook gekker op kussens dan mannen (19% versus 9%), terwijl mannen meer dan vrouwen voor iets moois aan de muur gaan (kunst, reproducties); 31% van de mannen vindt dat een favoriete sfeermaker, terwijl dit voor 16% van de vrouwen geldt.

Veranderzucht

De woonkamer, voor 76% van de Nederlanders de meest sfeervolle ruimte in het huis (“dat is waar we het meeste (samen) zijn”), is ook de kamer die voor Nederlanders het meest aan verandering onderhevig is (60%). Verandering vindt daar met name plaats door andere accessoires (56%), de meubels op een andere plek (28%) en andere muurbedekking (27%).

Het onderzoek van Ariadne at Home.