Nadat gisteren bekend werd dat de zakelijke sociale netwerksite LinkedIn is gehackt en bijna 6,5 wachtwoorden van gebruikers zomaar ‘op straat’ zijn beland, hebben wij ons wachtwoord gisteravond toch ook maar even gewijzigd. Aanvankelijk werd er met ongeloof gereageerd, nadat er geruchten waren dat de gecodeerde wachtwoorden op internet waren beland. LinkedIn liet zelf direct weten ‘dat de zaak wordt onderzocht.’ Het hele voorval leverde LinkedIn al de bijnaam LeakedIn op.

 

De wachtwoorden stonden gecodeerd op internet, maar voor iemand die een beetje handig is, blijkt het een fluitje van een cent om deze codes te decoderen. Omdat veel mensen voor diverse accounts hetzelfde wachtwoord gebruiken, kunnen mensen met slechte bedoelingen zichzelf zomaar toegang verschaffen tot pakweg alles wat je doet op internet.

Over de motieven van de hackers is nog niets bekend, maar volgens verschillende nieuwsbronnen komt het steeds vaker voor dat hackers ‘losgeld’ vragen. Ze benaderen  organisaties en bedrijven die ze hebben gehackt en vragen een grote som geld voor het ‘teruggeven’ van de ‘gekidnapte’ informatie.

Op Twitter laten veel mensen weten dat ze toch maar even hun wachtwoord hebben gewijzigd. Om dat te doen ga je naar je LinkedIn-profiel en klik je rechtsboven op je eigen naam, vervolgens ga je naar ‘instellingen’ of ‘settings’ en zo kom je terecht op een pagina waar je maar hoeft te klikken op ‘wachtwoord wijzigen.’

Wij zeggen: toch maar even doen. Om te controleren of jouw paswoord ook is gehackt, kun je terecht op deze website. 

LinkedIn telt 161 miljoen gebruikers en is een sociale, zakelijke netwerksite die zich richt op vakmensen.