Het klinkt logisch, maar nu is het ook gestaafd door onderzoek: lachen vermindert gevoelens van stress. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de universiteit van Kansas. Wie veel last heeft van stress, kan dus maar beter veel lachen. Zelfs als je niet echt blij bent, voel je je dankzij een geforceerde lach al een stuk minder gestrest.

 

 

Volgens onderzoeksters Sara Pressman en Tara Kraft van de universiteit van Kansas zorgt lachen, en dan speciaal de oprechte lach waarbij de ogen en de mondspieren betrokken zijn, er namelijk voor dat de hartslag omlaag gaat na een stresserende situatie.
In een verklaring laat onderzoekster Sarah Pressmann weten: “Als je de volgende keer vastzit in het verkeer zou je eens een lach op je gezicht moeten toveren. Niet alleen helpt het je om de situatie beter het hoofd te bieden, maar het zou wel eens echt goed kunnen zijn voor de gezondheid van je hart.”

Eetstokjes
Tijdens de studie onder 169 universiteitsstudenten werd er gebruik gemaakt van eetstokjes die in de mond werden geplaatst om zo een lach te forceren. Vervolgens werd een deel van de studenten getraind in het ‘standaard-lachen,’ waarbij alleen de mondspieren worden gebruikt, en in het produceren van een zogenaamde Duchenne-lach, waarbij ook de oogspieren worden aangespannen. Deze laatste lach wordt ook wel de ‘oprechte lach’ genoemd. Ten slotte moesten de studenten zich ook bekwamen in een neutrale gezichtsexpressie.
Vervolgens werden de studenten onderworpen aan enkele stresserende taken, terwijl ze de eetstokjes in hun mond hadden. De groep studenten die was getraind in het oprecht glimlachen bleek na het uitvoeren van een stresserende taak een lagere hartslag te hebben dan de groep met een neutrale gezichtsexpressie, zelfs als de lach werd geforceerd met de eetstokjes.

Volgens de onderzoeksters zou lachen je dus helpen in het verwerken van stresserende situaties. Bijt de volgende keer als het allemaal wat tegenzit dus op je tanden, forceer desnoods een grimas en je voelt je dan kennelijk al een stuk beter.

De volledige onderzoeksresultaten worden binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Bron: Association for Psychological Science.

Foto©Sharon-Anouk Brouns.