Dit is, denken wij, het meest imponerende verhaal wat je vandaag zult horen en zien. Over hoe een man, Jason Russell, de afgelopen acht jaar de wereld op heel wat vlakken heeft veranderd, maar nog lang niet klaar is met het realiseren van zijn droom: een betere wereld creëren voor zijn eigen zoontje Gavin.

Het is vooral een positief verhaal over hoe een jonge Amerikaanse vader, filmmaker en dromer, zaken voor elkaar weet te krijgen waar aanvankelijk maar weinigen in geloofden. Dat deed hij nadat hij zijn jonge, Oegandese internetvriend Jacob acht jaar geleden ontmoette en een belofte deed.  

De korte vimeo docu Kony 2012 is een samenvatting van zijn inzet van de afgelopen acht jaar en de lancering van de campagne Kony 2012 en werd op een dag 2,5 miljoen keer bekeken. Kony 2012 de film verschijnt later dit jaar.

De campagne en film zijn het werk van Invisible Children, een organisatie waarvan Jason Russell medeoprichter is. Het doel is om in 2012 de Oegandese rebellenleider Joseph Kony niet alleen ‘wereldberoemd’ te maken, maar hem voorgoed achter de tralies te krijgen en een internationaal juridisch precedent te scheppen. 

Op 20 april 2012 zal de campagne Kony 2012 wereldwijd worden gelanceerd. Dat wordt de dag dat de wereld wakker zal worden en Joseph Kony overal op de aarde in het straatbeeld zal ‘opduiken.’ De film Kony 2012 gaat op 31 december 2012 in première. Als het goed is, zit Joseph Kony dan voorgoed achter de tralies.

Jason Russell maakte acht jaar geleden een belofte aan een Oegandees jongetje, ongeveer even oud is als zijn eigen zoontje. Dat jongetje leerde hij tien jaar geleden kennen via internet en twee jaar later ontmoeten de twee elkaar voor het eerst in Oeganda. Daar komt de Amerikaanse vader te weten hoe het dagelijkse leven van Jacob en duizenden andere Oegandese kinderen er uit ziet, want Jacob moet op dat moment rennen voor zijn leven.Joseph Kony

Jacob vertelt Jason Russell hoe hij heeft gezien dat zijn broertje de keel werd overgesneden door mannen van het LRA rebellenleger van Joseph Konu. Jason Russell komt ook te weten dat Joseph Konu al twintig jaar jonge, Oegandese kinderen ‘rekruteert,’ ze eerst ontvoert, dan drogeert, wapens geeft en inzet als kindsoldaten. 

Jacob toont Jason Russell ook de andere kinderen die samen met hem worden ingezet voor het rebellenleger van Joseph Kony. Hij vertelt ook dat kinderen worden gedwongen om niet alleen de eigen bevolking te vermoorden, maar ook hun eigen ouders. Verder worden meisjes op grote schaal seksueel misbruikt. Al 30.000 kinderen werden zo het slachtoffer van Joseph Kony en zijn aanhangers.

Een belofte aan Jacob

Jacob is slechts een van hen, maar zijn verhaal maakt grote indruk op Jason Russell. Hij vertelt Jason Russell acht jaar geleden namelijk ook dat hij liever dood is dan nog langer op deze aarde te moeten blijven. Ook hoopt hij dan zijn broertje terug je zien in de hemel.

Jason Russell stelt zich voor hoe het leven van zijn eigen zoontje is. Op dat moment doet hij een belofte aan Jacob: dat hij iets zal doen. Een belofte waar hij bij terugkomst samen met zijn vrienden direct werk van maakt, hoewel hij aanvankelijk nergens gehoor krijgt.

Dat is acht jaar later wel anders, want intussen heeft Jason Russell heel wat bereikt, samen met zijn vrienden en duizenden sympathisanten die zich intussen wereldwijd inzetten om van Joseph Kony ‘de beroemdste man’ op aarde te maken en voorgoed een einde te maken aan het misbruiken en inzetten van Oegandese kindsoldaten.

Niet alleen wist Jason Russell samen met anderen talloze Amerikaanse politici en rechters een voor een te overtuigen, maar uiteindelijk schaarde ook het Witte Huis zich achter de campagne van Invisible Children. Ook George Clooney en andere beroemdheden zetten zich belangeloos in voor Kony 2012 en zetten hun beroemdheid in om van Joseph Kony een even ‘beroemd’ mens te maken als henzelf.  

Barack Obama

Eind 2011 kwam er een belangrijke doorbraak in het werk en de campagne van Invisible Children, want toen kreeg Jason Russell een brief die was ondertekend door de Amerikaanse president Barack Obama. De president schreef dat er internationaal werk zal worden gemaakt om Joseph Kony op te sporen en te arresteren.

Maar Joseph Kony is vandaag de dag nog altijd een vrij man en onvindbaar voor het internationale gerecht. 2012 moet het jaar worden dat Joseph Kony niet alleen ‘de beroemdste man op aarde’ wordt, maar het jaar dat er werk wordt gemaakt van zijn opsporing en hij wordt gearresteerd. Voor het oog van de hele wereld.

2012 moet ook en vooral het jaar worden dat het werk en de inzet van Jason Russell, zijn vrienden, zijn wereldwijde netwerk, inclusief de steun van Amerikaanse politici en de toezegging van de Amerikaanse president Barack Obama, plus de steun en inzet van beroemdheden, wordt beloond. Acht jaar nadat hij het Oegandese jongetje Jacob een belofte deed.

20 april 2012

Invisible Children roept mensen op om alvast een paar simpele dingen te doen om de campagne van Invisible Children nog bekender te maken en te steunen. Je kunt via de website van Kony 2012 alvast je handtekening zetten, T-shirts kopen of een armbandje bestellen én dragen, een paar dollars geven aan het ‘leger van de vrede,’ dit filmpje delen en deelnemen aan de eerstvolgende wereldwijde actie van de campagne Kony 2012. Die zal plaatsvinden op 20 april 2012.

Alle informatie over Kony 2012 vind je op de website van Kony 2012. Alle informatie over Jason Russell en het team van Invisible Children vind je op invisiblechildren.com. 

Er is ook kritiek op Kony 2012. Binnen vier uur nadat de vimeo verscheen waren de eerste kritische geluiden te horen. Bekijk de vimeo docu Kony 2012 van Invisible Children en oordeel zelf.

Update: zeker ook de moeite: een discussie over het project en de aanpak op De Wereld Draait Door.  

KONY 2012 from INVISIBLE CHILDREN on Vimeo.