Het Japanse architectenbureau Shigeru Ban en Volunteer Architects Network (VAN) lieten in mei weten dat ze noodhuisjes gingen bouwen in Nepal dat op 25 april 2015 werd getroffen door een zware aardbeving. Nu raakte bekend dat het eerste prototype eind augustus klaar is. In een later stadium worden permanente huizen gebouwd door het bedrijf dat sinds 1994 is gespecialiseerd is in woonprojecten na rampen.

De noodhuisjes die Shigeru Ban samen met zijn humanitaire organisatie Volunteer Architects Network (VAN) zal realiseren zullen 90 bij 2.10 centimeter groot worden en kunnen zeer snel en goedkoop worden gebouwd. Een huisje zal bestaan uit houten frames die worden opgevuld met bakstenen die worden gerecupereerd van de vele huizen die bij de aardbeving instortten. Het dak wordt gemaakt van kartonnen buizen van een lokaal bedrijf en overdekt met plastic zeil.
Door de simpele constructie kan iedereen de huisjes in elkaar zetten. Zodra de frames staan en het dak en de zijkanten zijn overdekt met plastic kunnen ze direct bewoond worden en kunnen bewoners nadien zelf de stenen binnen de frames plaatsen en zo hun eigen huisje afbouwen.  

Nepalese bouwstijl
De bouwstijl van de noodhuisjes refereert aan de Nepalese architectuur, met name de ramen die naar buiten openklappen. Op de website van Shigeru Ban wordt uitgelegd hoe het ontwerp tot stand kwam. “Tijdens ons bezoek aan Nepal hebben we in eerste instantie met studenten en vrijwilligers de eerste noodshelters gebouwd met kartonnen buizen. We hadden ook ontmoetingen met lokale architecten en bedrijven die de bouw van de huisjes kunnen coördineren. Verder bezochten we de buitenwijken van Kathmandu om de impact van de aardbeving met eigen ogen te bekijken. Ondertussen gingen we op zoek naar lokale materialen en traditionele Nepalese bouwtechnieken.

Angst
We stelden vast de de meerderheid van de mensen momenteel grote angst heeft om in gemetselde bakstenen huizen te wonen. Een van de grootste problemen echter is de grote hoeveelheid bakstenen van ingestorte huizen en hoe daar vanaf te raken. Toen wij de houten frames in de traditionele Nepalese bouwstijl zagen kwamen we tot het huidige ontwerp, waarbij we gebruik maken van de traditonele bouwstijl, wat er voorhanden is én van lokale producten zoals de kartonnen buizen.” 

Rwanda
Shigeru Ban staat bekend om haar ontwerpen die na rampen voor de eerste noodbehuizing zorgen. Het bedrijf begon in 1994 in Rwanda en heeft sindsdien op vele plaatsen in de wereld waar het noodlot toesloeg huizen neergezet van lichte materialen.
Om de impact te vergroten werkt het Japanse architectenbureau steeds volgens een drie-stappenplan: onmiddellijke en geïmproviseerde behuizing verzorgen in de dagen na een ramp, ook voor onder meer medische verzorging, in een tweede fase tijdelijke noodhuisjes bouwen en ten slotte zorgen voor permanente behuizing, de derde fase. Dat laatste zal in een later stadium ook in Nepal nog worden gerealiseerd.  

Doneren
Wil je Shigeru Ban financieel ondersteunen en geld doneren om de getroffen Nepalezen te helpen aan een noodhuisje? Dat kan via: Shigeru Ban’s Nepal Earthquake Relief Efforts. 

Meer informatie: Shigeru Ban en Volunteer Architects Network (VAN).

foto’s©Shigeru Ban.