Niemand minder dan de Belg Jan Leyers gaat VPRO’s Zomergasten presenteren. Dat werd gisteren live bekend gemaakt door presentator Mathijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait door. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: ‘Wie o wie gaat dit jaar de presentatie van Zomergasten voor zijn of haar rekening nemen?” Nou deze knappe, aardige welbespraakte, muzikale, veelbelezen én bereisde Belg. Wij voorspellen veel vrouwelijke kijkers. Als het regent. En wel hierom…

Columnist en tafelgast Jan Mulder vond het allemaal overdreven, want: “…het is toch maar televisie,” maar Mathijs snoeide hem vakkundig de mond en Jan Mulder mopperde nog even wat verder. Freek De Jonge had nog wat goede raad voor Jan Leyers in de trant van: “…het gaat erom dat de kijker een nieuwe, andere manier van kijken naar fragmenten wordt getoond en dat hij of zij daar dan iets van bijleert en dus niet hoe het was om op te groeien met een vader als dominee of predikant…”

Hilversum, vrouwelijke kijkers en regen
Jan Leyers bleef er lekker rustig en relaxt bij: “Ik verheug mij gewoon erg over de line up…. (de ‘zomergasten’ die bijna allemaal zouden vastliggen) en voor de rest zie ik het wel. Hopelijk regent het (lees: veel kijkers.)”

Jan Leyers bleef kortom lekker Vlaams/Belgisch en vooral zichzelf én hij liet zich niet gek maken. Het populaire popidool uit de jaren negentig én presentator van de veelgeprezen documentairereeks De Weg Naar Mekka kan voortaan dan ook zeggen: “De weg naar Mekka… leidde naar….Hilversum.”

Wij voorspellen veel vrouwelijke kijkers en vinden het een goede keuze, want Jan Leyers is van het genre rijpt-mooi-grijzend-met-de-jaren. Hieronder een clip van de hit The Way to Your Heart uit Jan Leyers’ jonge jaren als popidool bij de band Soulsister al zingend: ‘I keep on searching for a way to you heart.

Wij voorspellen ten slotte voor deze zomer dat er een hoop Nederlandse vrouwen voor de buis zitten  die vurig naar het televisiescherm zingen: “Please Jan, search your way to my heart.”

En dan nu, zoals beloofd, een clip van Soulsister met Jan Leyers in zijn jonge jaren: als een soort James Dean, rechts van de leadzanger.