Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Internet zonder Youtube, Facebook, Wikipedia of Google? Het zou zomaar kunnen als twee Amerikaanse wetsvoorstellen, SOPA en PIPA, worden goedgekeurd. Deze wetsvoorstellen moeten webpiraterij aan banden leggen, maar de voorgestelde maatregelen om dat te doen gaan wel heel erg ver. Zonder tussenkomst van de rechtbank kunnen websites die auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten vrijwel onmiddellijk worden geblokkeerd. Het einde van het vrije internet? Het lijkt er wel op.

SOPA staat voor Stop Piracy Now Act en PIPA voor Protect IP Act, twee zeer omstreden Amerikaanse wetsvoorstellen die zijn opgesteld om webpiraterij wereldwijd tegen te gaan. De wetsvoorstellen kwamen er onder druk van de Amerikaanse media- en entertainmentindustrie, maar de maatregelen die in de Amerikaanse wetsvoorstellen zijn opgenomen, doen wereldwijd heel wat stof opwaaien. Grote internetspelers protesteren openlijk tegen de twee wetten en ook grote websites protesteren met acties. Vandaag gingen heel wat websites in de VS op ‘zwart.’

Met de nieuwe wet wordt het namelijk mogelijk om websites – zonder dat deze eerst worden benaderd als er bepaalde auteursrechtelijk beschermd materiaal op staan – lam te leggen. Dat gebeurt door zoekmachines, providers of betalingssystemen te dwingen om elke samenwerking of ondersteuning van de websites onmogelijk te maken. Bedrijven die menen dat er sprake is van intellectuele copyright-inbreuk kunnen wereldwijd eisen dat een website door internet providers onbereikbaar wordt gemaakt. Verder wordt de domeinnaam verwijderd uit de zoekmachines. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt ook de domeinnaam zelf afgepakt. 

Dag YouTube en Facebook

Zo worden dus niet degenen die de copyright-inbreuk plegen verantwoordelijk gehouden, maar de sites waarop dit wordt geplaatst. Concreet betekent dit dat als iemand een video met copyrights in een commentaarvakje plaatst van jouw website, dit het einde kan beteken voor jouw website. Ook voor sites als Youtube en Facebook zou de wet de doodsteek kunnen zijn.

Minstens even zorgelijk is dat via deze wetsvoorstellen de overheid bepaalt welke websites al dan niet mogen voortbestaan. Kortom: welke informatie de gebruiker kan plaatsen en of gebruiken. Dat betekent dus het einde van de vrijheid van meningsuiting op internet. ??

Protest

Google was één van de eerste bedrijven die openlijk verklaarde de wetsvoorstellen te boycotten als deze zouden worden goedgekeurd. “The solutions are draconian. There’s a bill that would require ISPs (internet service providers) to remove URL’s from the Web, which is also known as censorship last time I checked,” aldus Eric Smith van Google.

Al snel sloten Tumbler, Twitter, Mozilla, Yahoo! Linked-in, Facebook AOL en eBay sloten zich aan bij het standpunt van Google. Momenteel verzetten zo’n 40 grotere Internetbedrijven zich openlijk tegen de wet.

Petitie

Ook verschillende grote internetsites protesteerden al tegen de SOPA-wetgeving, waaronder de Engelse versie van Wikipedia die vandaag 18 januari 24 uur lang op non-actief staat. Ook de Amerikaanse website Reddit ging eerder deze week al op ‘zwart’ om te protesteren tegen de wet. Op de Engelse versie van Google is vandaag een link geplaatst: Please don’t censor the web! De link brengt je naar een webpagina waar je een petitie kunt tekenen tegen de wetsvoorstellen waarvan een in de Senaat wordt gestemd en de andere in het Huis van Afgevaardigden.

Ook Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, plaatste vandaag een post op zijn Facebookprofiel. “The internet is the most powerful tool we have for creating a more open and connected world. We can’t let poorly thought out laws get in the way of the internet’s development. Facebook opposes SOPA and PIPA, and we will continue to oppose any laws that will hurt the internet…”

“The world today needs political leaders who are pro-internet. We have been working with many of these folks for months on better alternatives to these current proposals. I encourage you to learn more about these issues and tell your congressmen that you want them to be pro-internet.”

Europa

Volgens Wikipedia zullen ook in Nederland en België de gevolgen niet uitblijven. Ook de Europese Commissie heeft plannen om bij klachten over auteursrechtinbreuk het mogelijk te maken om websites af te sluiten zonder tussenkomst van de rechter.

Meer informatie over SOPA vindt je op Techtrunch, deze website doet voortdurend verslag over alles wat met de omstreden wetsvoorstellen te maken heeft en is zelf ook fel tegenstander van SOPA en PIPA.

Bekijk ook eens het onderstaande filmpje van TED: ‘Why SOPA is a bad idea.’