Aamborstig? Of uilvorstig? Een van deze woorden bestaat niet, de ander wel. Een Groot (Inter)Nationaal Onderzoek naar onze taal moet leiden tot een staalkaart van het Nederlands in 2013 om onze woordenschat van dit moment in kaart te brengen. Iedereen kan online deelnemen aan de taaltest.

 

Wie heeft de grootste woordenschat? Nederlanders of Vlamingen? En welke woorden kennen ze wel in Groningen maar niet in Zeeland? In het vijfde Groot Nationaal Onderzoek wordt een unieke momentopname van de Nederlandse taal gemaakt.

Het Taalonderzoek is het vijfde Groot Nationaal Onderzoek, een initiatief van NTR, VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Onder leiding van taalonderzoekers van de Universiteit van Gent is een test ontwikkeld om te meten hoeveel woorden iemand kent. Samen met de Nederlandse en Vlaamse bevolking gaan de wetenschappers op zoek naar het antwoord op de vraag: welke woorden kennen we op dit moment? Het taalonderzoek levert een momentopname van het Nederlands in 2013.  

Iedereen kan meedoen met het onderzoek. Door middel van een simpel testje van slechts een paar minuten moet van honderd woorden worden aangegeven of het een bestaand Nederlands woord is of niet. 

De woorden komen uit een lijst van 50.000 Nederlandse woorden, en ruim 20.000 niet-bestaande ‘woorden.’ Op basis van het aantal goede antwoorden krijg je een schatting van je woordenschat te zien en daarmee welk percentage van de Nederlandse woorden je kent.

Het resultaat is een ijkpunt in het taalonderzoek. Over tien jaar kunnen taalwetenschappers het onderzoek opnieuw uitvoeren, om te zien hoe de Nederlandse taal zich heeft ontwikkeld. Het leuke van dit grote onderzoek, is dat ook regionale verschillen in kaart kunnen worden gebracht. Welke woorden moet je wel kennen in Vlaanderen, maar zijn onbekend in Nederland? En welke woorden kent men in Zeeland maar niet in Groningen?”

De resultaten worden bekend gemaakt in het najaar van 2013 in een speciale aflevering van het wetenschapsprogramma Labyrint van de VPRO en bij Canvas.  

Doe de taaltest en bekijk hoe groot jouw woordenschat is.