Jaden Hayes is 6 jaar oud en hij is op een missie. Twee jaar geleden overleed zijn vader en eerder deze maand verloor hij onverwacht ook zijn moeder. Maar ondanks alles vindt de jongen toch dat er veel is om gelukkig over te zijn. Geluk dat hij wil delen. Dagelijks trekt hij eropuit met kettingen, snoep en speelgoed dat hij uitdeelt in de hoop een glimlach op mensen hun gezicht te toveren. En dat lukt hem nog aardig ook.

Toen Barbara Dicola haar neefje naar bed bracht, liet de jongen zijn tante weten dat hij zo genoeg had van al die sikkeneurige gezichten. “We moeten mensen laten lachen,” aldus de 6-jarige. Hij besloot vervolgens om er zelf op uit te trekken en mensen weer te laten lachen.
Vastberaden kocht hij speelgoed en snoep om uit te delen aan inwoners in Savannah in de Verenigde Staten. Tot dusver heeft Jaden in twee dagen tijd al 300 mensen blij gemaakt én een lach op hun gezicht getoverd. Zijn nichtje Natasha Compton legt Jadens blije ontmoetingen met onbekenden vast en plaatst ze vervolgens op Instagram. 

De kracht van de lach
Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar het verspreiden van een glimlach doet veel meer dan we vermoeden. Volgens Zweeds onderzoek uit 2002 en 2011 aan de universiteit van Uppsala is het zeer moeilijk om niet te lachen als iemand anders naar je lacht. Door de lach van een ander verliezen we simpelweg de controle over de spieren die ons helpen om niet te lachen. 
Wij mensen zijn van nature namelijk een lachende soort. Lachen bezorgt ons zelf meer genot dan chocolade. Charles Darwin, die behalve de evolutietheorie ook de Face Feedback Response-theorie ontwikkelde, beweerde zelfs dat we niet zozeer lachen omdat we ons goed voelen maar dat we ons goed voelen omdat we lachen. Iets dat kinderen goed begrepen hebben, zij (glim-)lachen maar liefst 400 keer per dag en voelen zich hierdoor goed. Kinderen zoals Jaden Hayes gaan nog een stap verder door goed voelen nog eens te willen doorgeven. Zij zijn het levende bewijs van de kracht van de lach.

Volg Jaden Hayes’ Smileproject via Instagram.

Lees ook: The Untapped Power Of Smiling.

Foto’s Instagram Natasha Compton.