Uit nieuw onderzoek van wetenschappers aan het Beckman Institute van de universiteit van Illinois blijkt hoe belangrijk een handdruk bij het maken van een eerste indruk. Uit uitgebreid onderzoek dat binnenkort wordt gepubliceerd in Journal of Cognitive Neuroscience blijkt nu dat een handdruk een een positieve indruk niet alleen kan versterken, maar ook dat een negatieve indruk kan worden omgebogen naar een positieve indruk. 

 

Een stevige handdruk in de wereld van het zaken doen is al sinds mensenheugenis een manier om een goede indruk te maken. In de oudheid was het zelfs een manier om een vreemdeling te laten weten dat je geen wapens bij je had. Maar ook vandaag de dag is een goede handdruk van groot belang in de zakenwereld.

De studie vormt volgens volgens de onderzoekers een bevestiging van de intuïtieve veronderstelling dat de handdruk een belangrijke rol speelt in sociale en zakelijke interacties. “De positieve gevoelens worden niet alleen door de handdruk gecreëerd, maar vooral door de manier waarop het gebaar wordt uitgevoerd,” zegt Florin Dolcos, onderzoeksleider en professor psychologie aan het Beckman Institute

“Een stevige en vriendelijke handdruk, met vertrouwen gegeven, levert positieve resultaten op en wordt bestempeld als een goed zakelijk gebaar,” zo voegt hij er nog aan toe. “In een zakelijke omgeving wordt dit type van handdruk verwacht. Niet lang geleden kon men louter met een handdruk zelfs een lening krijgen. Dat geeft aan hoe belangrijk en elementair een handdruk is. Er was altijd al een intuïtief besef over de belangrijke rol die een handdruk kan vervullen, maar nu wordt dat ook door wetenschappelijk bewijs ondersteund.”