Uitgemergelde honden in vieze hokken, pony’s tot hun buik in de modder… De controles waarmee Dierenbescherming Nederland dierenleed probeert te voorkomen en te stoppen zijn de laatste drie jaar met 45 procent toegenomen. De Dierenbescherming zet alles op alles om dierenleed aan te pakken, maar de inspecteurs kunnen de toenemende werkdruk amper aan. Om die reden start vandaag de campagne ‘Help dieren in nood.’

Jaarlijks zien inspecteurs 20.000 dieren in vreselijke omstandigheden. De veertien inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zijn daarom dag en nacht in touw om mishandeling en verwaarlozing van dieren aan te pakken. Ook de inzet van ruim honderd preventie-medewerkers is van groot belang. Zij komen in actie als het welzijn van dieren kan worden verbeterd, maar er nog geen sprake is van wettelijke overtredingen.

Tot het uiterste
Door recente en aangekondigde veranderingen in wet- en regelgeving, en om het huidige aantal controles uit te blijven voeren, moeten de mensen van Dierenbescherming zich tot het uiterste inzetten. Ook de opvang, verzorging en medische behandeling van de geredde dieren wordt steeds duurder. “Het mag natuurlijk niet zover komen dat we dieren niet meer kunnen redden, omdat het geld op is,” aldus Dierenbescherming Nederland.

Urgentie inspectiewerk
Met de campagne ‘Help dieren in nood’ vraagt de organisatie daarom nu aandacht voor het dierenleed waarmee inspecteurs en preventie-medewerkers dagelijks te maken hebben, zoals een hond die wegkwijnt op een balkon of een paard dat zonder eten en drinken in een modderig weiland staat. “Als dit een kind overkomt, vinden we dat niet normaal. Voor veel dieren is dit de dagelijkse realiteit,” luidt de campagne-tekst. “Het moet mensen aan het denken zetten over de manier waarop er met dieren wordt omgegaan en de urgentie van het inspectiewerk benadrukken. Ook is er meer geld nodig om dieren in nood te blijven helpen,” aldus Dierenbescherming Nederland.

Wil je graag helpen? Meer informatie over de campagne, vind je op de website van Dierenbescherming.

Foto©Sharon-Anouk Brouns.