Vanavond, donderdag 23 februari, wordt er in het VRT-programma Koppen een reportage uitgezonden over delen of sharing. Behalve cohousing en autodelen worden ook coworking – samen een werkplek delen – en couchsurfen steeds populairder. “Vooral in crisistijd zie je die trend van hebben naar delen echt groeien,” aldus trendwatcher Tom Palmaerts van Trendwolves.

Het ultieme delen vond de redactie van Koppen in de gemeente Vinderhoute waar maar liefst zeventien gezinnen bij elkaar wonen. “Wij hebben allemaal ons eigen huis, maar in ons gemeenschappelijk paviljoen doen we zoveel mogelijk samen: eten, wassen en werken. Buiten hebben we een grote tuin en we willen nog een zwemvijver aanleggen. De kinderenvinden het fantastisch om samen in te spelen,” zo getuigt Federico Bisschop die zeer tevreden is over het wonen en leven in het grootste Vlaamse cohousingproject. 

Coworking

Om de trend van coworking in beeld te brengen, ging de redactie van Koppen op bezoek bij Burooz, een coworking plek in de wijk Antwerpen Noord. Kurt Goossens, de oprichter van Burooz legt uit: “Ik was het zelf zat om thuis in m’n eentje te werken. Contact met anderen, ook al is het maar om even te lunchen of pauzeren, is niet alleen socialer, het stimuleert ook de creativiteit.

Couchsurfen

Couchsurfen is internationeel al enkele jaren een trend onder vaak jonge reizigers die op zoek zijn naar een goedkoop alternatief voor een hotelkamer. Ze slapen niet in een hotel, maar op de bank bij mensen thuis en hebben zo direct veel meer contact met de locals

“Je ziet echt een evolutie van eigendom naar gebruik,” licht trendwatcher Tom Palmaerts van Trendwolves toe. “Je moet het niet meer hebben, je kan het ook delen. In crisistijden zullen we dat steeds meer gaan doen.”

Koppen begint om 20.45 uur op één van VRT.

Foto’s © Sharon-Anouk Brouns.