In Grenoble, de hoofdstad van de Franse Alpen, hebben ze wel een heel leuke manier bedacht om het wachten in openbare plaatsen leuker te maken. Via verdeelpunten kun je korte verhalen laten afprinten om de wachttijd op een aangename manier te versnellen.

 

Hoewel veel mensen de tijd nu doden met het staren op hun smartphone wil de stad Grenoble mensen de kans geven om wachtmomenten juist te gebruiken om wat echte cultuur op te snuiven in plaats van onszelf te verliezen in de technologische revolutie. Het idee is om het wachten zo een stuk plezieriger te maken.

Het idee ontstond toen de bedenkers zich voor een snoepautomaat met chocoladerepen en blikjes frisdrank bevonden. Ze bedachten dat ze ook kwalitatieve, populaire literatuur op dezelfde manier konden verspreiden om onproductieve momenten op een zinvolle manier in te vullen.

Voor elke wachttijd een verhaal
Vanaf nu is het mogelijk om deze zogenaamde wachtverhalen te lezen, ongeacht hoeveel tijd je moet doden. Zo zijn er de drie minuten verhalen op een papiertje van 8 centimeter breed en 60 centimeter lang. Ook heb je vijf minuten verhalen die bijna twee keer zo lang zijn.  

De verhalen worden ‘verdeeld’ via een meter hoge oranje/zwarte pilaren. In totaal zullen er acht pilaren in de stad staan waar mensen verhalen kunnen krijgen. Zo staat er eentje bij het gemeentehuis, bij de toeristische dienst, bibliotheken en sociale centra.

Groene burgemeester
Grenoble is de eerste Franse stad die op deze manier gratis verhalen verspreid. Het initiatief is afkomstig van Short Edition, een uitgeverij, en de groene burgemeester van de stad: Eric Piolle. De burgemeester was in 2014 al eens in het nieuws toen hij alle advertenties in het straatbeeld van Grenoble verbood.