Wie verdient de prijs voor het meest misleidende product van 2015? Ook dit jaar selecteerde voedselwaakhond Food Watch enkele kandidaten voor de verkiezing van het Gouden Windei 2015. “Het hele jaar worden wij als consumenten uitgelachen door de marketeers van de voedingsindustrie. De Gouden Windei verkiezing is hét moment dat wij  kunnen lachen,” aldus Foodwatch. Door te stemmen beslis je mee wie het Gouden Windei 2015 wint.

Foodwatch is een Nederlandse organisatie die zich inzet voor eerlijkere voeding en de strijd aangaat met de voedingsindustrie over onder meer valse gezondheidsclaims, misleidende reclame en foute etiketten. Elk jaar reikt Food Watch het Gouden Windei uit aan een product waarvan de inhoud niet strookt met de omschrijving. Hieronder de ‘shortlist’ voor de volgende prijsuitreiking.  

Plus Pindakaas Light
Light pindakaas met 30 procent minder vet: het lijkt dé oplossing voor pindakaasliefhebbers met een gewichtsprobleem. Maar de light variant van supermarkt Plus bevat maar liefst 451 procent meer suikers. Zo beland je van de vette regen in de gesuikerde drup. 

AH mini roomboter amandelstaaf
Oké, er stáát ‘mini’ op de verpakking. Maar toch is het een flinke tegenvaller als je de kartonnen verpakking van deze mini roomboter amandelstaaf openmaakt. Bijna de helft van de inhoud is letterlijk ‘gebakken lucht’!

Appelsientje halfzoet
Toegegeven: Appelsientje durft wel. Appelsientje Halfzoet is ‘minder zoet,’ roepen hun marketeers. Daar betaal je dan wel iets meer voor maar dan hebben ze de appelsap ook echt voor jou met water verdund… 

Cranberries Superfood
Cranberrie Superfood is hot. Ook Albert Heijn doet er grif aan mee. Over de cranberries heeft AH een dikke laag siroop gegoten. Zo houd je 68 procent suikers over en 30 procent cranberries. Dat is geen superfood, maar fastfood. 

Liga Melk-Aardbei
Zo’n ‘verantwoorde’ Liga ‘vol bouwstoffen’ geef jij je kind met een gerust hart, toch? Mwah. De melk-aardbeikoek bevat welgeteld 0,03 procent aardbeienpoeder en 667 keer meer suikers. 

Aldi pasta met truffel
Truffel is een heel duur ingrediënt, maar Aldi’s pasta met truffel moet natuurlijk wel goedkoop blijven. En dus krijg jij in zo’n pakje ‘Mama Mancini’ 0,0006 procent truffel. Dat is de ‘rijke vulling’ van Aldi!

Amandeldrink biologisch
De alternatieven voor koeien-melk zijn booming business. Zo ook amandeldrink. En dan ook nog eens biologisch. Maar die 1 procent amandelen in deze Almond Drink hebben wel erg weinig in de melk te brokkelen. Dat is pakweg 2 nootjes per glas van 200 ml.

Tot zover de kandidaten waaruit je kunt kiezen. Stemmen voor het ‘Gouden Windei’ 2015 kan via deze link.

Update: De cranberries van Albert Heijn zijn uitgeroepen tot het meest misleidende product. Dit ‘superfood’ bestaat voor 68 procent uit toegevoegde siroop en voor slechts 30 procent daadwerkelijk uit cranberries. Feitelijk worden dus vooral suikers verkocht onder het mom van superfood.