De Vlaamse fotografe Frieke Janssens maakte een opvallende fotoreeks getiteld ‘De schoonheid van een lelijke verslaving.’ Janssen wil de toeschouwer met haar foto’s laten nadenken over het algehele rookverbod dat enkele maanden geleden werd ingevoerd in België. Ze koos voor een controversiële aanpak, want op de foto’s zien we jonge kinderen genieten van een sigaret.

Janssens wil hiermee de contradictie aan de kaak stellen: het ongezonde karakter, maar ook de grote aantrekkingskracht van het roken van sigaretten. De kinderen, alleen in de leeftijd van 4 tot 9 jaar, poseren schaamteloos terwijl ze genieten van een sigaretje. Janssens vraagt zich zo openlijk af of een algeheel rookverbod de juiste manier is om het roken te verminderen. Rokers worden door de maatregelen behandeld als kleine kinderen die zelf geen onderscheid kunnen maken tussen goed en slecht.

Jongen rookt 40 sigaretten per dag

Janssens wil zich niet uitspreken over roken, maar hoopt mensen wel tot nadenken aan te zetten. De fotografe kwam trouwens op het idee om de fotoreeks te maken toen ze een video zag over een Indonesische jongen die dagelijks meer dan 40 sigaretten rookte. Overigens: de sigaretten die de kinderen vasthouden zijn gemaakt van gemalen kaas, want op de set werd geen enkele sigaret toegelaten. De volledige reeks kun je bekijken op de Facebook-pagina van Frieke Janssens. 

Hieronder kun je de video bekijken over de jonge Indonesische roker, die Janssens inspireerde voor haar fotoreeks.