‘Goed gewerkt. Doe zo voort!’ Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt een schouderklopje mensen niet alleen erg blij te maken; ze gaan er ook harder door werken. Dat meldt AD.

De onderzoekers lieten zo’n driehonderd studenten tegen betaling bijklussen. Economen hielden bij hoe productief de groepen waren en deelden schouderklopjes uit. Als enkelen een compliment kregen, bleek de rest te denken: ‘ze willen dat ik wat harder werk.’ Als iedereen een compliment kreeg, werd er ook harder gewerkt om de baas te plezieren.

Verrassing
Voor Arjan Non, een van de onderzoekers, is het resultaat een verrassing. Volgens hem kunnen managers er hun voordeel mee doen. Maar ook werknemers kunnen er wat aan hebben, meent Non. ‘Omdat mensen nu eenmaal graag worden gewaardeerd.’

Het goede voorbeeld
De universiteit van Maastricht gaf zelf direct het goede voorbeeld door bij elk kerstpakket aan haar werknemers een persoonlijke bedankbrief te voegen met daarin de specifieke bijdrage van deze werknemer in kwestie genoemd. Non: “Dat vonden we natuurlijk allemaal geweldig.”

Wij willen al onze lezers bij deze een welgemeende schouderklop geven. dank voor jullie waardering en steun!

Bron: AD