Uit onderzoek van voedselwaakhond foodwatch blijkt dat veel voeding vervuild is met minerale oliën, MOAH en MOSH, afkomstig uit verpakkingen. Stoffen als MOAH worden er door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) van verdacht kankerverwekkend te zijn en DNA te beschadigen. MOSH kan zich ophopen in organen en schade veroorzaken. Vooral kinderen lopen risico. Foodwatch is daarom een e-mailactie gestart die al door 85.000 consumenten is getekend.

Als consument kun je niet zien of jouw eten is vervuild met minerale oliën. Je ziet ook niet aan de verpakking of daar schadelijke stoffen uit kunnen lekken. Eind 2015 onderzocht foodwatch daarom 120 pakken rijst, pasta, cornflakes, hagelslag en andere voedselproducten. Daaruit bleek dat veel bekende A-merken en huismerken zijn vervuild met minerale oliën zoals MOAH en MOSH. Deze stoffen komen in voedsel terecht via verpakkingen van gerecycled papier en karton. Ze bevatten nog veel drukinkten met minerale oliën en daarin zitten tal van aromatische koolwaterstoffen, de zogenaamde MOAH. Deze stoffen worden ervan verdacht kankerverwekkend te zijn en erfelijke veranderingen, mutaties, te veroorzaken, volgens de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Volgens de EFSA vormen vooral kinderen een risicogroep.

De andere kant van recycling
Hoe mooi recycling ook is: schadelijke stoffen verdwijnen dus lang niet altijd van het toneel. Volgens foodwatch is met hun steekproef aangetoond dat deze stoffen juist nog erg veel voorkomen in het voedsel dat wij dagelijks eten. De organisatie vraagt nu om een goede Europese wetgeving die consumenten beschermt, ‘want van de voedselfabrikanten zelf hoeven we geen aanpassingen te verwachten,’ zo laat de voedselwaakhond weten.

Foodwatch confronteerde alle supermarkten en A-merken onlangs met de onderzoeksresultaten en vroeg om snelle maatregelen, zoals het uit de schappen halen van producten met vervuild voedsel en te kiezen voor nieuwe producten met een beschermende barrière, in de vorm van een coating, of om inkt te gebruiken die vrij is van minerale oliën.*

Dr Oetker
Recent heeft foodwatch polshoogte genomen bij supermarkten en voedselbedrijven om te zien welke maatregelen zij de afgelopen maanden hebben genomen. Op de website van foodwatch kun je nalezen wie er zijn aangeschreven en of er actie is ondernomen. Zo blijkt voedselfabrikant Dr Oetker te hebben beloofd om in de toekomst geen gebruik meer te zullen maken van inkt met minerale oliën. Tegelijkertijd weigert het bedrijf oude verpakkingen met de gevreesde minerale oliën nu al uit de schappen te verwijderen.

Lidl, Aldi en Albert Heijn
Ook Koopmans bakmixproducten belooft in 2016 alle verpakkingen van een beschermlaag te zullen voorzien. Supermarktketens als Lidl, Aldi en Albert Heijn daarentegen namen geen enkele voorzorgsmaatregelen en zijn dat voorlopig ook niet van plan. Foodwatch: ‘Zo noemt Albert Heijn het onderwerp in een reactie ‘complex,’ wat volgens ons niet echt getuigt van goed leiderschap als marktleider.’

Vervuilde kinderpasta
Ook Heinz, het bedrijf dat Brinta Graanontbijt en Honig Dora Pasta voor kinderen verkoopt, producten waar door foodwatch het mogelijk kankerverwekkende MOAH in vond, gaat geen actie ondernemen. In een reactie stelt het bedrijf ‘dat ze haar verpakkingen naar aanleiding van de gevonden vervuiling niet aan gaat passen.’ Volgens foodwatch aangevuld ‘met wat algemeenheden over wat de voedingsindustrie ‘vindt,’ ‘doet’ en ‘onderzoekt’ rond dit probleem.’ Volgens de voedselwaakhond is het duidelijk dat supermarkten en voedselfabrikanten rustig afwachten of er politieke maatregelen worden genomen en winsten belangrijker vinden dan de gezondheid van consumenten.

Alarmbel
Dat terwijl volgens foodwatch onderzoekers in de jaren negentig al aan de alarmbel trokken toen zij constateerden dat ons eten was vervuild met minerale oliën die uit de verpakking ‘lekten.’ Maar niet alleen de voedselfabrikanten en supermarkten lieten het tot nog toe afweten. “Ook de Europese Unie heeft nog steeds geen wetten aangenomen om consumenten tegen de schadelijke stoffen te beschermen. In Nederland gelden wel extra regels waaraan verpakkingen van levensmiddelen moeten voldoen, maar die gaan niet over de vervuiling met minerale oliën,” aldus foodwatch.

Coating of binnenzak
Daarom is foodwatch gestart met een e-mailactie die de Europese Unie moet overtuigen om voedselfabrikanten te verplichten tot het aanbrengen van een effectieve barrière tussen verpakking en eten, zoals een coating of een binnenzak. ‘Zo’n barrière voorkomt dat minerale oliën en andere schadelijke stoffen uit de verpakking in ons eten ‘lekken.’ Daarmee is een belangrijke bron van vervuiling te voorkomen,’ concludeert foodwatch.

Dit lost volgens de organisatie echter niet het probleem op van besmetting via andere bronnen, zoals machines voor het oogsten of verwerken van voedsel. Daarom wordt Europese politici ook gevraagd strikte maximumgrenzen aan te nemen voor minerale oliën in levensmiddelen. De meest gevaarlijke minerale oliën, de MOAH, zouden volgens foodwatch helemaal niet mogen voorkomen in ons voedsel.

E-mailactie
Deelnemen aan de e-mailactie kan via de website van foodwatch. Daar vind je ook allerlei informatie over de voedselproducten die eind 2015 zijn onderzocht.

Lees meer over de bevindingen over minerale olieën zoals MOAH en MOSH van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

*Overigens zijn er bedrijven die gelukkig wel een positieve bijdrage leveren om ons voedsel veiliger te maken. Zo meldde weekblad Knack en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) in 2014 hoe de grafische divisie van de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert in dat jaar de essenscia Innovation Award won voor het ontwikkelen van drukinkt die geschikt is voor het drukken op dranken- en voedingsverpakking zoals petflessen en plastic bekertjes. Door deze inkttechnologie kunnen er geen partikels door de verpakking migreren naar drank of voeding.